Семействата на над 85 000 деца, записани в първи и

...
Семействата на над 85 000 деца, записани в първи и
Коментари Харесай

Над 85 000 ученици ще получат еднократна помощ през август

Семействата на над 85 000 деца , записани в първи и осми клас или продължаващи образованието си във втори, трети и четвърти клас, ще получат половината от еднократната помощ за възпитаници до края на август, оповестиха от Министерството на труда и обществената политика /МТСП/.

Втората част се изплаща след започване на втория период , в случай че детето продължава да учи. Размерът на помощта за образователната 2023/2024 година беше избран на 300 лева със Закона за държавния бюджет, който е в действие от 01.08.2023 година Първите заплащания, които са по заявките на родителите, подадени до края на месец юли, към този момент стартираха дружно с изплащането на другите типове помощи за август.

Благодарение на признатото по предложение на Министерството на труда и обществената политика изменение в Закона за фамилните помощи за деца, за учениците, продължаващи образованието си във втори, трети и четвърти клас , не се изисква към този момент уверение от учебното заведение, че са записани в съответния клас. Всички подадени досега заявки, към които е липсвало такова, се преразглеждат по длъжностен път.

За учениците от първи и осми клас остава условието за показване на уверение от учебното заведение , че са записани в съответния клас, с цел да бъде изплатена помощта преди началото на образователната година. Причината е, че в тези класове има авансово записване, защото са начало на нови стадии в учебното обучение .

В случай че не бъде показано уверение от учебното заведение, сумата за първия период ще бъде изплатена след започване на образователната година , защото Агенцията за обществено подкрепяне получава по длъжностен път данните за записаните за съответната образователна година възпитаници най-рано на 5 октомври .

Заявления за еднократна помощ за възпитаници се подават до 15 октомври .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР