Семената и ядките са използвани от много векове в традиционните

...
Семената и ядките са използвани от много векове в традиционните
Коментари Харесай

Най-разпространените ядки в българската кухня

Семената и ядките са употребявани от доста епохи в обичайните български гозби, тъй като са хранителни, засищащи и източници на значими мазнини. В следните редове ще ви срещнем с най-разпространените ядки в българската кухня.

Орехи

Без никакво подозрение ще сложим орехите преди всичко по известност в българската кухня, тъй като орехи виреят из съвсем всички наши региони. Предвид повишената им цена (около 15- 17 лева на едро към 2020 г.), която се следи напоследък, няма да е по никакъв начин необичайно даже сами да си поставите за цел бране на орехи. Факт е и че ние българите, въпреки и много след французите и швейцарците, се нареждаме измежду най-големите експортьори на тези скъпи ядки в света.

 Най-разпространените ядки в българската кухня

Какви български ястия подготвяме благодарение на орехите?

Типичният български таратор или млечна салата (салата Снежанка), нашенските си ореховки и нашенския си Никулденски шаран са единствено дребна част от ястията, които подготвяме с орехи. Добавяме ги към разнообразни сладкиши и ни служат за украсата на торти и кремове. Класическата торта Добуш или пък Гараш са същински образец на това какъв брой ценим орехите.

Овесени ядки

 Най-разпространените ядки в българската кухня

Макар до неотдавна да се считаха за леко " старомодни ", овесените ядки още веднъж се завръщат на българската софра. Вероятно това става на фона на придобилите известност мюсли, само че истината е, че овесените ядки са изцяло натурални и за разлика от упоменатите мюсли не съдържат други примеси. Естествено, в случай че са същински. Можете да си приготвите овесена каша с тях, да ги накиснете в обичаното ни българско кисело мляко, с което сме известни, или пък да си приготвите десерт. Те имат доста невисок гликемичен показател и са подобаващи за консумация даже от диабетици.

Фъстъци

 Най-разпространените ядки в българската кухня

За разлика от азиатската кухня, в която всеобщо се употребяват фъстъци при изработката на разнообразни гозби, ние консумираме фъстъците най-вече като разядка- изпечени на фурна и осолени. Все отново те постоянно участват на трапезата ни, а да не забравяме и че китното пловдивско градче Садово се слави с едни от най-качествените български фъстъци, които се създават на Балканите.

Слънчогледови и тиквени семки

 Най-разпространените ядки в българската кухня

Слънчогледът /макар че е семка/ се подрежда като втората по значимост за България земеделска просвета и в случай че прибавим, че от него се подготвя слънчогледовото олио, би трябвало да го сложим преди всичко. Същевременно не сме привикнали да прибавяме слънчогледови или пък тиквени семки към обичайните салати или ястия. Нещо, което другите нации са привикнали да одобряват за всекидневно. Но кой знае, кулинарията е необятна област, която не признава никакви граници.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР