Семена от грамофончета (Calystegia) могат да понесат невероятни дози ултравиолетова

...
Семена от грамофончета (Calystegia) могат да понесат невероятни дози ултравиолетова
Коментари Харесай

Защитени от радиация семена могат да занесат живот на далечни планети

Семена от грамофончета (Calystegia) могат да понесат невероятни дози ултравиолетова радиация, откриха, учените, и това ни дава очаквания, че някои типове растения могат да да послужат като пътешественици из Космоса и да занесат живот на далечни екзопланети.

Старата теория за панспермията, съгласно която хипотезата е, че животът може да е бил публикуван из космоса, носен от астероиди, комети, планети и даже галактически кораби, се нарежда в нова светлина.

Днешните проучвания демонстрират, че в действителност за някои типове този сюжет може да работи действително.

Според ново проучване, семена от известното култивиран цвете Грамофонче или Чадърче, може да оцелее при равнища от радиация, които са до 6 милиона пъти по-силни от тази, която се употребява с цел да се стерилизира питейната вода, даже и при точната дължина на вълната, за която се знае, че предизвиква най-вече увреждания на ДНК и за интервали от стотици дни.

“Ние, несъмнено, нямаме доказателства, ще хипотезата за панспермия в предишното е била факт, само че ние твърдим, че демонстрираната резистентност на радиация на някои растения несъмнено прави тази догадка много-по-вероятна, ” разяснява учения Дейвид Тепфър. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР