Селскостопанската академия участва с 19 новости на изложението Агра 2018

...
Селскостопанската академия участва с 19 новости на изложението Агра 2018
Коментари Харесай

Пелети от лавандула и българска стевия - част от иновациите на "Агра 2018"

Селскостопанската академия взе участие с 19 новости на ревюто " Агра 2018 " в Пловдив дружно с 25-те си института.

Сред разработките е нов първокачествен вид домат алено сърце с обичаен български усет и мирис, показан от Института по зеленчукови култури " Марица ". По наличие на субстанции с антиоксидантно деяние – аскорбинова киселина, общи багрила и ликопен, сортът надвишава биволско сърце. Съчетанието на прелестен сладко-кисел усет и характерен доматен мирис с добър външен тип и нежна текстура дефинират сорта като подобаващ за прясна консумация. Сортът е с добра адаптивна дарба и може да се отглежда както в култивационни уреди, по този начин и навън. При оранжерийни условия добивите са 5 -7 хиляди кг от декар, а при полски - 4-6 хиляди кг от дка.
 Пелети от лавандула и българска стевия - част от нововъведенията на
© Селскостопанска академия

Опитната станция по поливно земеделие - Пазарджик взаимно с Института по зеленчукови култури – Марица са основали нов неповторим вид ивайловска капия. Сортът е първокачествен – пиперът е по-едър и меснат от останалите български сортове капии. Добивите са от 5 до 10% повече за останалите сортове, които приблизително е 3.5- 4 тона. Има високо наличие на изсъхнало вещество и елементарно се бели.

Един от най-новите сортове на Института по земеделие – Карнобат е зимен двуреден вид ечемик Дария. Сортът е приет за автентичен през 2016 година. Той е високо резистентен на мраз и на главните заболявания по това растение. В допълнение той е и високопродуктивен - до 923.4 кг от декар, това е в границите на 2.6-16% повече от другите сортове.
 Пелети от лавандула и българска стевия - част от нововъведенията на
© Селскостопанска академия

Земеделският институт – Шумен е създал първия български вид стевия и носи името " Стела ". Понастоящем стевията остава натурален сурогат на захарта. Увеличеният потребителски интерес към натуралните хранителни добавки значи, че артикули като стевия ще бъдат обект на огромно внимание от страна на потребителите, считат учените. Сортът може да се отглежда във всички региони на страната при поливни условия. Притежава релативно добра резистентност на гъбни заболявания.

Институтът по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията " Н. Пушкаров " взаимно с Руския държавен поземлен университет – Московската селскостопанска академия " К. А. Тимирязев " е създал пелети от отпадната биомаса от лавандула. Пелетите са с минимално наличие на прахова секта и издръжливост над 90%, подобаващи за изгаряне в пелетни горелки.

Новост от европейски мащаб е високо белтъчният самун, подобаващ за заболели от диабет и съредчносъдови болести. Той е създаден от Институт по криобология и хранителни технологии, произвеждащ ястия за космонавти.

Институтът по криобология и хранителни технологии показва в исокобелтъчен самун " Зърнея ". Продуктът съдържа нараснало количество биологично дейни вещества, като β-глюкани, омега-6 мастни киселини, микро- и макроелементи, като калий, калций, манган, желязо, мед, цинк, селен, магнезий и витамини от група В. Миксът от брашна съдържа незаменимите аминокиселини лизин, триптофан, хистидин, фенилаланин, левцин, изолевцин, треонин, метионин, валин и аргинин. Хлябът може да се ползва профилактично при диабет, онкологични и сърдечно-съдови болести.

 Пелети от лавандула и българска стевия - част от нововъведенията на
© Селскостопанска академия

Институтът за проучване и развиване на храните показва диетични безглутенови кексчета, в които се употребява брашно не от пшеница, а от царевица и нахут, а захарта е сменена с брашно от рожков и натурален подсладител с ниска енергийна стойност. Пастетът от птиче месо и зеленчуци, обогатен с пробиотици, е с по-малко мазнини и повече протеини.

Посетителите на ревюто могат да купят на място посадъчен материал както и да получат препоръки и съвещания от учените и за другите изложени артикули и технологии. Сред тях е нов пасищен райграс, нова технология за развъждане на орехи и др.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР