Селището е разположено в подножието на Североизточен Пирин, в близост

...
Селището е разположено в подножието на Североизточен Пирин, в близост
Коментари Харесай

Банско: Домът на поезията и черквата, построена с хитрост

Селището е ситуирано в подножието на Североизточен Пирин, наоколо до река Места, под най-високия и най-красивия карст на планината.

Банско освен е едно от най-снежните места в България, само че и има богато архитектурно-историческо завещание. Банско притегля огромен брой туристи освен през зимата с съвършените си ски условия, само че и през лятото – с живия си фолклор и неповторима природа.

Днешният административен център е ситуиран на мястото на населено място, населявано поредно от траки, римляни, византийци и славяни. Останките от антични замъци, тракийски надгробни могили, средновековни поселения, оброчища, черкви и параклиси в землището на града свидетелстват

за няколко исторически столетия

В местността Старото градище, на към 4 км югозападно от града, и в местността Юлен (по течението на река Дамяница) има остатъци от антични замъци. Предполага се, че средновековното населено място се е намирало в местността Света Троица. В непосредственост до Старото градище са разкрити тракийски надгробни могили. Югоизточно от Банско се намират останките от късносредновековните черкви „ Св. Георги “ и „ Св. Илия “, които са монументи на културата.

Часовниковата кула е дело на самоуки майстори.

В по-късните години Банско се обособява като забележителен търговски и занаятчийски център от нов, възрожденски вид. Замогват се огромни родове, които освен придвижват културата на посещаваните страни в Родината, само че и изпращат децата си да учат в чужбина. Съприкосновението с богатата европейска просвета оказва извънредно плодотворно въздействие

върху духовния прогрес на града

Подобрява се битът на хората, строят се здрави двукатни каменни къщи, с високи зидове и тежки солидни врати, с дълги стрехи от черна мура. Този архитектурен жанр доближава цялостен подем през Възраждането. Най-ранните къщи – Хадживълчовата, Хаджирусковата и Веляновата, са предпазени с вътрешни скривалища и бойници.

Като богат на история град, Банско има какво да ви покаже. Интерес съставлява архитектурно-строителният и исторически монумент на културата – къщата музей на Неофит Рилски. Роден през 1793 година, той е патриархът на новобългарското обучение и култура. Учи иконопис при основоположника на Банската художествена школа Тома Вишанов-Молера. В Рилския манастир по-късно става духовник.

Друг знак на Банско е черквата „ Св. Троица “, към която е издигната и единствената часовникова кула в града. На 26 декември с тържествена литургия се празнува съграждането й. Историята ни връща във времето на турското иго, когато султанският декрет гласял, че християнски храм може да се издига единствено на място, където и преди е имало църква на „ езичници “.

Банскалиите прибегнали до ловкост

За да покажат, че това е по този начин, през есента на 1831 година те заровили няколко остарели икони на определеното място и напролет получили позволение за градеж. За да омилостивят ядосаните поробители, жителите на китния пирински град издълбали два полумесеца до кръста над централния вход на черквата, които и до през днешния ден са там. Иконостасът, стенописите на свода и всички икони са дело на майстори от Банската иконописна школа, която е една от четирите възрожденски школи в България.

Банско е едно от най-снежните места в България.

Преди построяването на храма „ Св. Александър Невски “ в София черквата „ Света Троица “ е била най-голямата в страната ни.

Часовникът на кулата към този момент над 150 година отмерва часовете и минутите с

пословичната британска акуратност

Изграждането й и слагането на прецизния часовников механизъм е огромно техническо достижение за времето си. Още по-значима я прави и фактът, че е дело на самоуки майстори.

Великолепна експозиция показва родната къща на поета Никола Вапцаров, превърната в къща музей. Не заобикаляйте дома му с убеждението, че ще загубите времето си в отегчителни елементи за живота му. Колкото и тривиално да звучи – в житейската история на такива хора просто няма досадни детайлности. От дистанцията на времето те даже звучат още по-вълнуващо.

Традиционен празник в Банско е летният джаз фестивал с присъединяване на известни реализатори от страната и чужбина. Не е ли това добър мотив да идете в Банско? Няма да ви е елементарно да устоите на великолепието му. Защото в Банско, като в остаряло злато, се преплитат хубост, достойнство и неотстъпчивост. То по-малко свети, само че повече топли, а не е ли тъкмо това, от което имаме потребност всички ние…

Райско кътче за почивка
Много са местата, където можете да пренощувате. Едно от тях е Веляновата къща. Това е една от най-красивите къщи със стенна живопис и дърворезба. Разположена е наоколо до „ Св. Троица“. Позната е още като най-оригиналната банска укрепена къща от епохата на Възраждането, непокътната до наши дни.

Къщата е подарена от банскалии на Уста (майстор) Велян Огнев, който я изографисва от вътрешната страна и извън и я трансформира в същинско произведение на изкуството. Модерна за времето си, двукатната къща е градена единствено от камък и дърво, с присъщите 2 взаимосвързани в приземието скривалища и 5 стаи на етажа с чардак.

Особена полезност съставляват стенописната декорация на Синята стая, изкусната дърворезба на чардака, геометричните и растителни претекстове в югоизточната стая на южната фасада.

В наши дни в едно от приземните пространства е проведена етнографска галерия базар.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР