Селенът се намира в съвсем малки количества в организма, но

...
Селенът се намира в съвсем малки количества в организма, но
Коментари Харесай

Ползите от селена за здравето ни

Селенът се намира в напълно дребни количества в организма, само че неговата роля за здравето е голяма. Той е мощен антиоксидант и е основно хранително вещество за здрава имунна система, юношески тип и изострен разум. Селен (Se) е главен минерал за човешкото тяло, който натурално се намира в сурови и овесени ядки, риба, зърнени храни и яйца.

Той се е смятал за токсин до 1957 година, само че актуалните проучвания демонстрират, че приемът на подобаващи количества селен има големи изгоди за здравето. Макар учените да акцентират обстоятелството за изгодата от приема на селен, дефицитът му в организма към момента остава сериозен проблем за доста хора.

Почти 1 милиард души по света страдат от дефицит на селен, и от ден на ден хора употребяват по-малко от дневното целесъобразно количество, належащо за обезпечаване на отбрана против заболявания. Селенът ни е нужен единствено в дребни количества, само че играе съществена роля при значими процеси в организма като метаболизма и функционалността на щитовидната жлеза.

Селен се съдържа в продуктите с растителен генезис. Една от най-богатите на селен храни са бразилските орехи. Твърди се, че 4 бразилски ореха дневно могат да ви набират нужното количество селен.

Количеството на минерала зависи от почвата, в която са отгледани тези артикули. Селенът също по този начин се съдържа и в някои типове месо и морски артикули.

Храни, съдържащи селен, са риба звук, говеждо месо, пуешко месо, яйца, домашно сирене, овесени ядки, бял и кафяв ориз, сирене чедър, гъби, слънчогледови семки.

Препоръчителната дневна доза селен за хората от другите възрасти е друга. Така за децата от 1 до 3 години целесъобразната доза селен е 20 милиграма; от 4 до 8 години е 30 милиграма; от 9 до 13 години дозата е 40 милиграма; от 14 до 18 години дозата е 55 милиграма; от 19 години нагоре 56 мг. В интервала на бременност се предлагат 55 мг селен на ден. В интервала на кърмене дамата би трябвало да получава 70 мг селен на ден. Много е значимо да не се надвишава дневната норма на селен.

Селенът има въздействие и върху RNK-вирусите, какъвто е и COVID-19. Има теза, съгласно която вирусът провокира селенов недостиг. Има изследване, че хора с естествен селен в кръвта и ензимите при съществуване на коронавирусна зараза количеството на селена може да спадне съвсем на половината. Хипотезата е, че селенът има възможност да бъде един предпазител от неприятни разновидности на вируса. Дори и това да не е правилно, селенът е един от най-хубавите антиоксиданти и имуномодулатори, тъй че в профилактични дози е добре да се приема - несъмнено, постоянно след консултация с доктор!

Ето и кои са останалите значими свойства на селена:
 10 изгоди от селена за нашето здраве  10 изгоди от селена за нашето здраве  10 изгоди от селена за нашето здраве  10 изгоди от селена за нашето здраве
Прочетете още:
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР