Секторите на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници, рекултивацията

...
Секторите на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници, рекултивацията
Коментари Харесай

ВЕИ, рекултивация, биоземеделие, туризъм могат да поемат работещите във въглищната индустрия

Секторите на производството на сила от възобновими енергийни източници, рекултивацията на замърсяванията, породени от въглищната промишленост, биоземеделието и производството на биохрани, осведомителните технологии и дребното предприемачество ще поемат хората, които ще изгубят работата си вследствие на зеления преход.

Това сочи отчета, направен по поръчка на Глобалния фонд за дивата природа WWF ": преход от въглища към съвременна стопанска система “, оповестен във вторник. Анализът преглежда сюжети за развиването на българските въглищни райони Стара Загора, Кюстендил, Бобов дол и Перник, където 43 хиляди работни места зависят от активността на въглищните електроцентрали и мините, само че тези предприятия ще би трябвало да спрат работа най-късно до 2030 година, само че по-вероятно е това да стане до 2025 година

Най-засегнат от трансформацията ще е регионът на Стара Загора, където са най-вече заетите във въглищната промишленост, само че също по този начин районът се развива най-добре от всички. В същото време живеещите в Перник, като най-близко ситуиран до столицата, имат най-големи шансове да си намерят друга работа при закриване на въглищните мощности поради екоизискванията.

Според разбора преструктурирането на мощностите за произвеждане на сила от въглища в тези райони ще засегне директно над 15 хиляди работещи в бранша и още над 27 хиляди от снабдители по веригата. Проблемът е, че огромна част от тях са със приблизително обучение, които постоянно не са в положение да си намерят задоволително платена работа или да започват личен бизнес. Висококвалифицираните инженерни експерти пък могат да бъдат изгубени като квалифицирани фрагменти за страната, защото попадат в групата с най-голям риск за емиграция.

Това ще се отрази зле върху приходите в районите, а също и социално- и здравноосигурителните системи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР