Секторът продължава да е един от най-рисковите въпреки засиления контрол

...
Секторът продължава да е един от най-рисковите въпреки засиления контрол
Коментари Харесай

Главна инспекция по труда праща още екипи на проверки в строителството

Секторът продължава да е един от най-рисковите макар засиления надзор

След края на летния туристически сезон ИА " Главна ревизия по труда " пренасочи спомагателни екипи за осъществяване на инспекции в строителството, защото данните от контролната активност демонстрират, че макар засиления надзор в бранша от няколко години, той продължава да бъде рисков както във връзка с сигурността на труда, по този начин и при трудовите правни отношения, работното време и почивките. Командировани екипи от страната ще подсилят активността на дирекциите " Инспекция по труда " София град и София област, поради мощно повишените размери на строително-монтажните действия в столицата.

Акцент при инспекциите с изключение на сигурността на труда, е надзор на наредбите за систематизиране на работното време, за почивките и отпуските, защото неосигуряването на наложителната междудневна и седмична отмора води до изтощеност, която покачва риска от трудов травматизъм.

За деветте месеца на годината контролните органи на Главна ревизия по труда са направили 3590 бр. инспекции на строителни обекти, в това число и на обекти, на които се правят действия по " Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания ". Това са 10.3 % от всички инспекции (34 680 бр.), осъществени от инспекторите по труда през интервала.

На тестваните строителни обекти са открити 18 610 броя нарушавания, като 68% от тях – 12 670 броя, са свързани с неспазване на регламентите за обезпечаване на сигурност и здраве при работа, а 5730 броя са в региона на трудовите правни отношения. За съпоставяне през м.г. броят на двата типа нарушавания е бил съвсем еднакъв.

За премахване на установените нарушавания са приложени 17 529 бр. насилствени административни ограничения. От тях 198 бр. са издадените актове за прекъсване на активността на обекти или на разнообразни сектори от тях, както и на необезопасени машини или уреди, които директно заплашват живота и здравето на работещите. Данните демонстрират, че половината от всички издадени актове за прекъсване (392 бр.) са при осъществяване на строително-монтажни работи. Поради непознаване разпоредбите за безвредна работа и липса на дееспособност 11 служащи са отстранени от работа от общо 47 лица. При осъществените инспекции са открити 490 лица, работещи без подписан трудов контракт или без да им е възложен образец от него, както и копие от уведомлението, заверено в Национална агенция за приходите.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР