Секторът на търговските недвижими имоти може да е изправен пред

...
Секторът на търговските недвижими имоти може да е изправен пред
Коментари Харесай

Нова заплаха за стотици американски банки – проблемите за САЩ не спират

Секторът на комерсиалните недвижими парцели може да е изправен пред спад, евентуално най-сериозният от 2008 година насам, който би могъл да докара до обилни загуби за американските банки, оценени на до $160 милиарда.

Тази оценка се показва в скорошен документ , направен взаимно от учени от 4 университета в Съединени американски щати, а точно USC, Колумбия, Станфорд и Северозападен.

Тяхното изследване преглежда резултатите от трайно по-високите лихвени проценти както върху бранша на комерсиалните недвижими парцели, по този начин и върху стабилността на банковата система на Съединени американски щати.

Озаглавен “ “, документът се основава на по-ранна рамка, с цел да проучва последствията от агресивното повишение на лихвените проценти от Федералния запас през 2022 година

Тези покачвания оказват изключително влияние върху разнообразни активи, в това число акции, облигации и търговски недвижими парцели, което води до спад в цената на парцелите и увеличение на разпространяването на негативния личен капитал. По-конкретно, изчислено е, че почти 14% от всички заеми изпитват негативен личен капитал, при който актуалните стойности на парцелите са по-ниски от непогасените салда по заемите.

Проучването предвижда, че заради тези спадове в цената на парцелите, съчетани с прекосяването към отдалечена работа, може да има евентуален % на несъблюдение на отговорностите от 10% до 20% по заемите за търговски недвижими парцели.

Този диапазон съответствува с долната граница на предстоящите проценти на несъблюдение по време на Голямата финансова рецесия. Следователно банките биха могли да понесат загуби в размер на към $160 милиарда, в случай че лихвените проценти продължат да бъдат високи, а цената на парцелите не се възвърне. Документът допуска, че в случай че този сюжет се развие, процентите на несъблюдение на отговорностите евентуално могат да доближат или да надвишават тези, следени по време на Голямата криза.

Освен това се следи угриженост за бранша на комерсиалните недвижими парцели поради идния падеж на дълг от към $1.5 трилиона през идващите години. Възможността за увеличение на банковите загуби поражда опасения за всеобщо евакуиране на средства от банките, сходно на събитията, които засегнаха Silicon Valley Bank и други кредитори по-рано през годината.

В изследването се изрича хипотезата, че в случай че половината от незастрахованите инвеститори изтеглят средствата си, загубите, свързани с комерсиалните недвижими парцели, могат да доведат до неплатежоспособност на 31 до 67 по-малки районни банки. Освен това още 340 банки могат да бъдат изправени пред несъстоятелност заради загуби, произлизащи от по-високите лихвени проценти.

Учените предизвестяват, че макар неналичието на банкови банкрути през интервала на ниски лихвени проценти при започване на 2022 година забележителното понижаване на цената на активите на банките след стягането на паричната политика през 2022 година значително е понижило способността им да устоят на неподходящи кредитни събития. Тази нараснала експозиция прави банките уязвими към обилни опасности за платежоспособността, както се акцентира в техния документ.

Предвид тези опасения вложителите наблюдават от близко стабилността на банковата система на Съединени американски щати. През август Moody’s намали кредитните рейтинги на 10 огромни и междинни американски банки и сложи друга група банки в режим на преразглеждане, като уточни като способствуващ фактор нарасналите опасности, свързани с банковите активи.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР