Секторът на енергетиката може да пострада жестоко от наложения мораториум

...
Секторът на енергетиката може да пострада жестоко от наложения мораториум
Коментари Харесай

Предупреждение: Енергетиката може да пострада тежко от мораториума

Секторът на енергетиката може да пострада грубо от наложения мораториум върху цените на тока, парното и водата, съобщи пред НоваНюз някогашният министър на стопанската система Николай Василев. По думите му рестриктивните мерки могат да доведат до редица банкрути на сдружения.

„ Компенсаторните ограничения би трябвало да имат краткотраен темперамент, другояче обществото и бизнесът привикват с тях, привикват с това, че някой различен ще им заплаща сметката. Нямаше потребност страната да поддържа всички. Това е антисоциална мярка. Няма проблем енергийно бедните да бъдат подкрепени, само че за какво това трябваше да се ползва и за хората, с най-високи сметки за ток, които нямат потребност от помощ ”, разяснява Василев.

Според някогашния стопански министър в случай че стартира разтрошаване на устоите на пазарната стопанска система, нормално става за непрекъснато.

„ България е една от страните, която печели от скъпия си ток, тъкмо както някои страни печелят от износа на петрол. Печелим милиарди от износа на ток. Ако някой би трябвало да се оплаква, това би трябвало да са останалите небогати страни ”, добави той.

Николай Василев изрази терзания за цялостната икономическа политика на страната и множеството неясноти. „ Говори се за огромната роля на страната. Това е доста обществена и популистка политика, каквато не сме имали след въвеждането на Валутния ръб. Визията за повече страна е популистка и лява, това не е реформаторския модел ”, безапелационен е специалистът.

Василев разяснява още, че България е закъсняла с десетилетие за влизане в еврозоната, като това е единственият път да се превърнем в първокласна страна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР