Секретарят на украинския Съвет за национална отбрана и сигурност Олексий

...
Секретарят на украинския Съвет за национална отбрана и сигурност Олексий
Коментари Харесай

ISW: Кремъл е задействал мрежа от спящи агенти в Украйна

Секретарят на украинския Съвет за национална защита и сигурност Олексий Данилов съобщи, че през последните няколко месеца Кремъл е задействал мрежа от спящи сътрудници в Украйна , с цел да дестабилизира украинското общество.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).

В изявление за в. " Таймс ", оповестено на 27 ноември, Данилов декларира, че тези спящи сътрудници са внедрени в държавните институции и заплашват украинските служби за сигурност, в това число Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Данилов съобщи, че тези спящи сътрудници имат за цел да подкопаят украинското единение, като провокират раздор сред украинското политическо и военно управление, както и сред украинските жители и държавното управление.

Данилов предизвести, че тези спящи сътрудници се възползват съответно от хипотетичното напрежение сред украинския президент Володимир Зеленски и главнокомандващия военачалник Валерий Залужний и също така се насочват към дами, родственици на украински бойци, с цел да подклаждат антиправителствени настроения като част от тези старания за накъсване на украинското общество.

Циклонът в Черно море и южна Украйна аргументи инфраструктурни вреди в доста региони на крайбрежието на южна Русия и окупирана Украйна и повлия на темпото на военните интервенции по фронтовата линия в Украйна, само че не спря изцяло военната активност. Руски източници разгласиха фотоси и фрагменти от въздействието на циклона върху гражданската и транспортната инфраструктура в крайбрежните региони на Краснодарския край, в това число край Сочи, Анапа, Геленджик, Новоросийск и Таупсе.

Украински и съветски източници означиха също, че крайбрежните региони на окупирания Крим, окупираната Херсонска област и огромна част от Одеска област са били мощно наранени от изобилния сняг и мощния вятър, което е оставило огромна част от популацията без електричество.

Украинските военноморски сили и Южното оперативно командване на Украйна оповестиха, че рисковото време в Черно море е принудило Русия да върне всички свои военни кораби и ракетни носители в базовите им пунктове .
 Столтенберг: Няма опция с изключение на поддръжка за Украйна
Столтенберг: Няма опция с изключение на поддръжка за Украйна

" Алтернативата да оставим Путин да завоюва е покруса за Украйна и е рискова за нас "

Известен съветски боен блогър предизвести, че опасността от мини в Черно море ще се усили както за военните, по този начин и за гражданските плавателни съдове през идващите дни, защото бурята е скъсала мрежите и е разпръснала минните полета , което е довело до дрейфането на мини в северозападната част на Черно море.

Няколко източника оповестиха също, че бурята е развалила железопътни линии в крайбрежните региони, което може да има логистични последствия за съветските сили в окупирания Крим и Южна Украйна.

Въпреки комплицираните метеорологични условия съветските и украинските сили не престават наземните офанзиви в цяла Украйна, въпреки и с малко по-бавни темпове заради снега и неприятната видимост.

Руските военни блогъри означават, че мощният сняг и вятърът са понижили видимостта и са усложнили въздушното разузнаване и артилерийската промяна в посока Херсон, само че означават, че украинските сили са се възползвали от изискванията на неприятна видимост, с цел да укрепят позициите си на източния (левия) бряг на река Днепър.

Говорителят на украинската Таврийска група войски полковник Олександър Щупун заяви, че съветските сили по Таврийското направление (обхващащо целия сектор от Авдеевка до западната част на Запорожка област) са понижили потреблението на артилерия веднъж и половина, а на дронове - шест пъти заради метеорологичните условия , само че акцентира, че съветските сили не престават интензивно да употребяват авиацията по Авдеевското направление.
 Блинкън удостоверява поддръжката за Украйна в Европа
Блинкън удостоверява поддръжката за Украйна в Европа

Предстоят поредност от значими интернационалните конгреси на равнище външни министри на Стария континент

Предизвикателните зимни условия ще принудят и двете страни да разчитат по-силно на наземни офанзиви, водени от пехотата, при неналичието на благоприятни условия за въздушно разузнаване и артилерийска промяна.

Руският външен министър Сергей Лавров и няколко съветски военни блогъри обявиха, че Русия би трябвало да продължи дейните си интервенции в Украйна, и показаха безпокойствие от вероятността за по-нататъшна военна поддръжка на Запада за Украйна, въпреки че някои военни блогъри показаха и по-голямо неодобрение от неналичието на ясно дефинирани съветски военни цели и обявиха, че Русия би трябвало да обясни военните си цели, преди да разисква прекъсване или преустановяване на войната.

На 27 ноември Лавров съобщи, че сега Западът се пробва да " замрази " войната , с цел да завоюва време и да превъоръжи Украйна за бъдещи набези против Русия.

Няколко съветски военни блогъри твърдяха по сходен метод, че всяко " помирение " или пауза във войната ще бъде единствено от изгода за Украйна и ще разреши на украинските сили да си починат, да се преоборудват и да възобновят настъпателните интервенции.

Един от известните сериозно настроени военни блогъри съобщи, че паузата във войната ще разреши на Украйна да организира " Минск-3 ", намеквайки за предходните съглашения от Минск, които краткотрайно стопираха огромните бойни интервенции в Източна Украйна през 2014 година и 2015 година, само че в последна сметка разрешиха на Русия да се приготви за пълномащабна инвазия през 2022 година

Критичният блогър означи също по този начин, че всевъзможни полемики по отношение на паузи или договаряния във войната ще бъдат изключително нездравословни за Русия, защото тя не е съумяла да дефинира ясно задачите на войната или изискванията, нужни за съветска победа.

Военният блогър означи, че неналичието на ясна формулировка за победа е довела до вътрешна дестабилизация в Русия.
 Зимна стихия прекъсна далекопроводи и затрупа пътища в Украйна
Зимна стихия прекъсна далекопроводи и затрупа пътища в Украйна

Най-малко 13 души са потърпевши

Други съветски блогъри означиха, че Украйна към момента управлява няколко територии, които Русия твърди, че е анексирала (незаконно), и обявиха, че Русия не трябва да води никакви договаряния, до момента в който не успее да завладее останалите четири окупирани области (Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка), както и Одеска и Николаевска област.

Подновеното разискване на хипотетични договаряния акцентира неналичието на ясно дефинирани военни цели на Русия и провокира доста безпокойствие в про-военното съветско осведомително пространство.

Някои военни блогъри твърдяха, че Русия не може даже да обмисли опцията за прекъсване на войната, до момента в който не превземе изцяло четирите окупирани украински области , до момента в който други военни блогъри се застъпваха за по-максималистични цели, като да вземем за пример завладяването на Одеска и Николаевска област, в които Русия понастоящем няма наличие (с изключение на малко съветско наличие в Николаевска област от страната на полуостров Кинбурн).

Очевидната липса на консенсус във връзка с това какво тъкмо би представлявало съветска победа ускорява паниките по отношение на възприемания ритъм на войната в съветското осведомително пространство - паники, които от ден на ден намират отражение на най-високите равнища на съветското държавно управление.

ISW към този момент заяви, че обособени гласове в съветското осведомително пространство, а точно умрелият финансист от групата " Вагнер " Евгений Пригожин, се застъпват за заледяване на линиите в Украйна, с цел да се даде опция на съветските войски да си починат и да се възстановят, само че изказването на Лавров против всевъзможен тип пауза в Украйна е категорично отменяне на този мотив, както и безмълвно приемане на продължителна война в Украйна.
 Лондон: Ноември е най-смъртоносният месец за съветските сили в Украйна
Лондон: Ноември е най-смъртоносният месец за съветските сили в Украйна

За целия месец съветските загуби са приблизително 931 дневно

Ясната съветска угриженост по отношение на способността на Украйна да се превъоръжи и да възобнови офанзивите си при положение на пауза акцентира загрижеността на Русия по отношение на продължаващата поддръжка на НАТО и Запада за Украйна .

Русия бързо възвръща загубите и със забавяне привежда стопанската система си във военно състояние, а ISW продължава да счита, че Кремъл ще употребява всяка пауза или преустановяване на огъня, с цел да се приготви за възобновяване на експанзията против Украйна.

Партньорите на Украйна разполагат с благоприятни условия да поддържат и форсират помощта за Украйна и да й разрешат да възвърне маневреността си на бойното поле.

Опитът на Русия да сътвори изкуствено мигрантска рецесия на финландската граница наподобява се проваля заради бързата реакция на финландските управляващи. На 27 ноември финландският министър-председател Петери Орпо съобщи, че финландското държавно управление ще затвори последния граничен пункт с Русия , " в случай че е належащо ", и заяви, че финландското държавно управление е готово да предприеме неуточнени спомагателни ограничения в отговор на изкуствено основаната от Русия мигрантска рецесия.

По-рано, на 23 ноември, Финландия затвори три контролно-пропускателни пункта на финландско-руската граница, като остави отворен единствено най-северния си граничен пункт.
 Чехия може предпочитано да създава оръжие за Украйна
Чехия може предпочитано да създава оръжие за Украйна

Подкрепа против съветската експанзия

Няколко други финландски държавни чиновници също алармираха, че поддържат затварянето на цялата граница с Русия.

Руски вътрешен източник твърди, че първият заместник-ръководител на съветската президентска администрация Сергей Кириенко е инструктирал ръководителя на съветското Министерство на вътрешните работи (МВР) Владимир Колоколцев да събере мигрантите от Близкия изток, Африка и други райони и да ги изпрати на финландската граница .

Вътрешният източник се оплаква, че финландските гранични управляващи са спрели множеството мигранти да преминат във Финландия и че в този момент съветските управляващи би трябвало да заселят мигрантите в Русия.

Изглежда, че Кремъл трансферира отговорността за възможни бъдещи ограничения за икономии върху ръководителите на съветските окупационни структури и ръководителите на четири определени съветски републики .

На 27 ноември съветският държавен вестник " Комерсант " заяви, че споразуменията на съветското Министерство на финансите за даване на дотации за 2024 година директно разпореждат отговорността за бюджетния недостиг на ръководителите на републиките Дагестан, Ингушетия, Чечения и Тува и на ръководителите на четирите съветски окупационни администрации в Украйна.

Съобщава се, че съветското министерство на финансите възнамерява да добави спомагателни отговорности към споразуменията за даване на дотации с четирите съветски републики и четирите окупационни администрации, с цел да понижи разликите сред районните доходи и разноски, и ще отдръпна федералните дотации, в случай че тези районни и окупационни администрации не съумеят да понижат бюджетните дефицити .

Тези спомагателни отговорности ще изискват от ръководителите на републиките и окупациите да подпишат обещания за целево консумиране на федерални средства за обществени програми; да покачат успеваемостта на съответните си бюджетни институции; да се откажат от увеличение на броя на държавните служители; и да не усилват държавните заплати над равнището на инфлацията.
 Войната на Русия с Украйна: Ще замръзне ли фронтът
Войната на Русия с Украйна: Ще замръзне ли фронтът

Приключи ли украинската атака и какво се чака да се случи на фронта

Съобщава се, че спомагателните отговорности ще изискват от ръководителите на тези администрации също по този начин да усилят събираемостта на държавните доходи и да се съгласят с проектобюджета за 2025 година на Министерството на финансите.

Ръководителите на републиканските и окупационните администрации имат период до 18 декември 2023 година да подпишат споразуменията за даване на дотации за 2024 година с новите отговорности или да откажат дотации за идната година.

Изглежда, че тези отговорности са равносилни на пакет от ограничения за икономии, защото увеличението на събираемостта на държавните доходи евентуално ще изисква повишение на налозите, а целевите разноски за обществени стратегии могат да предвещават съкращения на съществуващите районни и окупационни стратегии .

Според информацията съветското министерство на финансите е избрало администрациите на окупациите и четирите републики поради високото съответствие сред федералните дотации и районните доходи.

Руското държавно управление е субсидирало в огромна степен районите в Северен Кавказ след войните в Чечения и съвсем напълно е субсидирало окупираните територии в Украйна след противозаконното им присъединение към Русия.

Съобщава се, че федералните дотации са съставлявали 54% от бюджетните доходи на Република Тува през 2020 година, което я прави най-субсидираният съветски федерален индивид, следван от републиките Дагестан, Чечня и Ингушетия.

На 11 септември съветският министър на финансите Антон Силуанов съобщи, че Русия има проект за понижаване на общия си бюджетен недостиг през идващите години на фона на продължаващите обилни разноски за войната в Украйна .

Потенциалните ограничения за икономии в най-субсидираните съветски федерални субекти и съвсем напълно субсидираните окупационни администрации може да съставляват началото на по-широк набор от ограничения за понижаване на бюджетния недостиг при опазване на разноските за защита.

Възможно е Кремъл да е инструктирал съветското Министерство на финансите да трансферира отговорността за ограниченията непосредствено върху републиканските и окупационните администрации, с цел да предотврати поемането на предстоящото неодобрение от строгите икономии от страна на Кремъл .

Възможно е също по този начин Кремъл да е избрал окупираните територии и четирите неетнически съветски републики, с цел да ограничи общественото неодобрение в неетническите съветски региони и съществуващите области на безпокойствие.

Кремъл може да рискува да подкопае напъните за интеграция на Русия в окупираните територии и да провокира неодобрение във федералните субекти, в случай че предприеме обилни ограничения за икономии.
 Словакия се опасява войната в Украйна да не продължи до 2030 година
Словакия се опасява войната в Украйна да не продължи до 2030 година

В Прага Фицо настоя за мирни договаряния

Мащабните федерални разноски за инфраструктура и обществени стратегии, както и преференциалните данъчни кодове и облекчения, са главен съставен елемент на съветските старания за определяне на стопански и обществен надзор върху окупираните територии в Украйна и възможните ограничения за икономии могат да усложнят тези старания.

Опасенията за вътрешно неодобрение в Северен Кавказ в последно време се ускориха около засиленото етнорелигиозно напрежение в Русия, а икономическото напрежение може да направи това неодобрение още по-изразено.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР