Русия закри военна база в Азербайджан, където бяха разположени близо

...
Русия закри военна база в Азербайджан, където бяха разположени близо
Коментари Харесай

Руските миротворци напускат доволни Нагорни Карабах

Русия закри военна база в Азербайджан, където бяха ситуирани близо 2000 нейни бойци , оповестява " Ройтерс ".

Това се случи, след катоминалата година макар двугодишната съветска задача за попречване на война сред Азербайджан и Армения.

Общо 1960 съветски миротворци са били настанени в 10 казарми в базата в Ходжали - град в региона на Карабах. Въпреки това обаче Азербайджан си върна Нагорни Карабах със светкавична атака през септември 2023 година, което провокира , които се радваха на фактическа самостоятелност, откогато се отделиха през 90-те години на предишния век в първата от двете войни сред южнокавказките съседи.

" Присъствието на съветски миротворци направи допустимо установяването на мир на азербайджанска земя ", съобщи съветският генерал-полковник Евгений Никифоров на церемонията по отпътуването.
 Руските миротворци се отдръпват от Нагорни Карабах
Руските миротворци се отдръпват от Нагорни Карабах

Мястото им се заема от азербайджанската полиция

Началникът на генералния щаб на Азербайджан генерал-полковник Керим Валиев пък уточни, че Русия е положила " всички старания за определяне на мир в икономическия район Карабах " и за преустановяване на десетилетния спор.

Армения обаче има доста друг взор върху ролята на Русия. Тя, като не е направила нищо, с цел да попречи на Азербайджан да превземе Нагорни Карабах със мощ и да- нещо, което Азербайджан отхвърля.

Ереван прекрати присъединяване си в Организацията на контракта за групова сигурност - отбранителна формация от някогашни руски страни, която е доминирана от Русия.

Армения нямаше собствен представител на церемонията в сряда, където бяха изпълнени национални танци и патриотични песни, а съветските войски си потеглиха под звуците на боен оркестър.

Никифоров съобщи, че съветските сили могат да си припишат заслугата за даването на филантропична помощ, обезвреждането на повече от 30 000 взривни устройства, връщането на над 110 военнопленници и организирането на връщането на повече от 1900 починали бойци на съответните страни.

" Руските военни извършиха поставената им задача " , заключи той.
 Русия и Азербайджан разминират Карабах
Русия и Азербайджан разминират Карабах

Договорени са взаимните дейности при съблюдаване сигурността на цивилните
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР