Секретариатът на Споразумението за опазване на китоподобните бозайници в Средиземно

...
Секретариатът на Споразумението за опазване на китоподобните бозайници в Средиземно
Коментари Харесай

"Зелени Балкани" получиха международно отличие за работата си за делфините

Секретариатът на Споразумението за запазване на китоподобните бозайници в Средиземно море, Черно море и прилежащата акватория на Атлантическия океан (ACCOBAMS) отличи с първо място за запазване на китоподобните българското неправителствено съдружие " Зелени Балкани ". Това се случи на извършения предходната седмица в Истанбул седми конгрес на ACCOBAMS.

" Зелени Балкани " са единственият български сътрудник в интернационалното обединяване за запазване на делфините, признат в ACCOBAMS през 2013г. Споразумението за китоподобните в Средиземно и Черно море и прилежащата акватория на Атлантическия океан е и публично утвърдено от Република България през 1999г., което значи, че държавното управление ни е задължено да работи дружно с страните от прилежащите акватории за запазване на китоподобните.

Държавите, утвърдили съглашението, заплащат членски импорт и надлежно се ангажират да съблюдават избрани правила и извършват решенията, които се взимат по време на срещите на страните по ACCOBAMS. Страните-членките изготвят и отчети за осъществяването към Секретариата на интернационалното съглашение, само че все още няма механизъм за надзор и наказания.

За " Дневник " от съдружие " Зелени Балкани " обясниха, че ACCOBAMS работи най-вече по изследвания и образуване на образования - да вземем за пример, за намаляване на взаимоотношенията с риболова и правене на насоки за природосъобразни дейности на индивида в морска среда. ACCOBAMS има и фонд за дребни планове по места за изследване и намаляване на заканите за китоподобните и си сътрудничи с Европейската комисия и разнообразни научни и неправителствени организации. Споразумението е и част от Конвенцията за запазване на мигриращите типове диви животни (Бонска Конвенция) под егидата на Програмата за околна среда на Организация на обединените нации.

Отличието за " Зелени Балкани "

Представител на " Зелени Балкани " в ACCOBAMS е Димитър Попов. За " Дневник " той описа за оценката, получено от Секретариата на интернационалното съглашение.

 Димитър Попов е представителят на
© Зелени Балкани

Димитър Попов е представителят на " Зелени Балкани " в ACCOBAMS и координатор на плана на сдружението за районна система за мониторинг на китоподобните. На фотографията: Попов при присъединяване в самолетно изследване на китоподобните в Средиземно море през 2018 година

Той споделя, че като сътрудник по съглашението, " Зелени Балкани " е организация, която е кандидатствала въз основа на своя опит и е приета като работеща за изследване и запазване на китоподобните. Статутът се дава след кандидатстване и при стихотворец ангажимент организацията и в бъдеще да работи по тази тематика.

Отличието, получено от " Зелени Балкани " предходната седмица, е част от първия конкурс за сътрудници на ACCOBAMS, като тематиката е била осведомителни действия. Сдружение " Зелени Балкани " е кандидатствало със своите осведомителни действия по плана си " Натура 2000 - нови хоризонти ", финансиран от стратегия " Лайф " на Европейската комисия. В този план едни от целевите типове за разпространение, като обект на отбрана от европейската мрежа " Натура 2000 ", са точно китоподобните.

Димитър Попов споделя още: " За мен значими достижения са присъединяване в самолетните изследвания на Черно море през 2013 и 2019 година и Средиземно море през 2018 г.; извършените към този момент 5 експедиции в териториалните води на България за 2017-2019 година - не мисля, че има различен подобен набор данни за нашите води и подготвените доброволци, посредством които това се случва. Както и мониторингът на приулов на китоподобни (случайно усложнение в риболовен мрежи), който е значим за оценка на въздействието на риболова на калкан върху тях.

Като сътрудник в ACCOBAMS, от " Зелени Балкани " са осъществили голям брой действия за проучване и популяризация на китоподобните. Част от тях сапроектите " Пилотни действия по фото-идентификация на делфини в южните крайбрежни води на България " през 2012 година, " Създаване на потенциали в българските черноморски общини за реакция при изхвърлени на брега китоподобни " през 2013 година, " Проучване на разпространяване и бройка на китоподобните в българските териториални води 2017-2019 година ", извършеното през 2018 година образование за " Сертификация от ACCOBAMS за високо квалифицирани наблюдаващи за морски бозайници ", почналият през 2019 година план CeNoBS, и годишни изложения за китоподобните и отбелязвания на Ден на Черно море.

Попов още споделя, че " Зелени Балкани " са построили съдействие за изследване и отбрана на китоподобните на равнище Черно море. Сдружението има продан на информация с сътрудници от Украйна, Румъния, Турция, Грузия. Планират се продължения на изследванията в териториални води, както и мониторинг на приулова.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (160)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР