Сегашните рушители и неприятели на 3 март използват аргументите на

...
Сегашните рушители и неприятели на 3 март използват аргументите на
Коментари Харесай

Акад. Иван Юхновски: Сегашните рушители на 3 март използват аргументите на социалистическата власт

Сегашните рушители и неприятели на 3 март употребяват причините на своите идеологически съперници. Това съобщи пред БНР акад. Иван Юхновски, който е част от придвижване „ Трети март “.

" Желанието на някакви групи хора 3 март да се размени с различен празник ме безпокои от дълго време. Аз бях подсетен да събера данни по отношение на отбелязването му в България преди 9-ти септември. Изследването е документирано в книга ", означи той.

" С течение на времето българската общност в най-широкия смисъл на думата, включвам държавното управление, професурата, преподавателите от гимназиите, учениците - всички са на едно мнение. 3 март е обединявал цялото българско общество. Всички са го чествали, " съобщи ученият.

Акад. Юхновски не е правил проучвания за интервала след 9-ти септември поради въздействието на политическата обстановка.

" Отношението беше нерешително и на мен не ми харесва, тъй като като възпитаник съм учил не доста хубави работи за Освободителната война. Много тъпо, в случай че актуалните ръководещи се стремят към резултат, който социалистическата власт е постигнала след 9-ти септември, " разяснява още акад. Юхновски.

Двете трети от българския народ поддържа 3 март като народен празник, означи той и подсети, че не може безгрижно да се отнасяме към нашето минало.

" Ние имаме наследство от този интервал - от Освобождението до 9-ти септември - да изпълняваме волята на тези хора, които най-вече заслужават и имат правото да кажат кое да е празник и кое не. Човек, който е живял по време на турското робство, претърпял е Освободителната война и по-късно е живял във към този момент свободна България – т.е. напълно покрай 3-ти март като исторически факт, " заключи акад. Иван Юхновски.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР