Сегашните арести в Държавната агенция за българите в чужбина не

...
Сегашните арести в Държавната агенция за българите в чужбина не
Коментари Харесай

Нарушенията в агенцията за българите в чужбина били хронични

Сегашните арести в Държавната организация за българите в чужбина не ме изненадват, те са естествено продължение на цялата политика на ДАБЧ през годините на издаването на задгранични паспорти и придобиване на българско поданство, сподели пред бТВ Илия Ангелов, някогашен зам.-министър на правораздаването в кабинета " Орешарски ". През 2014 година в позицията си на зам.-министър той подава сигнал до прокуратурата за нередности в организацията.

Той изясни, че откакто е оглавил Съвета по българско поданство, е забелязал скока на укази, издадени за български жители. „ През 2001 година са издадени общо 940 указа, през 2009 година стават 8911, 2010 година – 14 828, 2011 година – 18 319, 2012 година – 17 000, и 2013 година падат на 7701 ", уточни той. Впечатление му направила и непълната документи.

„ Наред с молбите, които представяха кандидатстващите за българско поданство, те трябваше да показват и документ, удостоверяващ българско поданство. Този документ се издава от Държавната организация за българите в чужбина, само че има изискване, че това би трябвало да е подкрепено с обстоятелства и условия, т.е. това българско поданство трябваше да се потвърди. От ДАБЧ обаче представяха единствено акт за раждане и нотариално заверена декларация за българско съзнание ", сподели още Ангелов.

Той означи, че в разногласието сред вицепремиера Красимир Каракачанов и Катя Матева, някогашен чиновник в Министерството на правораздаването, изпращала сигнали до ДАНС и прокуратурата, е на страната на Матева.

Първата инспекция от Върховна административна прокуратура за търговия с документи за българско поданство беше реалност през 2014 година, когато отидох в Министерството на правораздаването. След това направих всичко допустимо да осведомяваме и основния прокурор, и вицепремиера, в чийто сектор попадаше ДАБЧ, и Инспектората на Министерски съвет. В последна сметка нито един от тези сигнали не докара до нещо значително, тъй като схемата явно е траяла.

Това пък разгласи пред БНР Петко Петков – някогашен заместник-министър на правораздаването, в чиито сектор е попадала грижата за българските жители и българското поданство в две държавни управления - служебното на Георги Близнашки и Борисов-2. Според него през оня интервал не е имало политическа воля следствието да бъде доведено до край. Проверката от 2014-а година е показвала, че хора са придобивали удостоверения за български генезис без да имат подобен, изясни той и даде образец с арабски гражданин.

„ По концепция на закона, това уверение е задоволително, с цел да получиш българско поданство. Факт е обаче, че доста удостоверения, към оня миг а евентуално и по-късно, са издавани не въз основа на писмени доказателства, каквито и да са, а само, да речем, въз основа на нотариално заверена декларация: „ Аз съм от български генезис ", което значи, че по този начин се отваря вратата за доста лица, които нямат право да получат българско поданство по омекотен ред, да го създадат ".

Петков изясни, че няма доказателства, само че съгласно него евентуалният извод е, че „ корупцията остава единственото допустимо пояснение ". Акцията в ДАБЧ в този момент се организира в директно преди следващия европейски мониторингов отчет, който чакаме на 13-ти ноември, само че и съответствува със събития на политическата сцена, посочи той:

„ Можем да открием напълно други подбуди от тези да се разкрие една корупционна скица. Ситуацията в ръководещата коалиция, най-малко на мен като жител, ми наподобява такава, че би трябвало да се обезпечи балансьор сред господата Волен Сидеров и Валери Симеонов и господин Каракачанов, който е част от Обединените патриоти, е най-възможния балансьор, а всички погледи сега поради това следствие са ориентирани към него. Напълно е допустимо посредством това следствие да не се търси откриване на обективната истина, а да бъдат държани политическите фигури в някаква форма на взаимозависимост ".

Петков си спомни, че през 2014-а доста претенденти за българско поданство, са оставяли като адрес за контакти в страната този на централата на Вътрешна македонска революционна организация в София.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР