Сега не е време за диалог с Москва, предупреди президентът

...
Сега не е време за диалог с Москва, предупреди президентът
Коментари Харесай

Не е време за диалог с Путин, каза Макрон в Мюнхен. Шолц призова за още танкове за Украйна

Сега не е време за разговор с Москва, предизвести президентът на Франция Еманюел Макрон от Мюнхен. В същото време канцлерът на Германия Олаф Шолц прикани западните страни да изпратят още танкове на Украйна, допустимо най-бързо.

Двамата приказваха по време на първия ден от Мюнхенската конференция по сигурността в петък. Форумът събира на едно място държавни глави, водачи на държавни управления и външни министри и тази година главната му тематика е усложнената среда на сигурност вследствие на войната в Украйна.

Конференцията беше открита с тирада на президента на Украйна Володомир Зеленски , която беше излъчена по видеовръзка. В нея Зеленски прикани западните съдружници да ускорят изпращането на оръжия, като ги предизвести, че съмненията и забавянията заплашват и тяхната сигурност.
 Участници в Мюнхенската конференция по сигурността гледат обръщението на украинския президент Володимир Зеленски по видеовръзка в Мюнхен, Германия, на 17 февруари 2023 година
" Забавянето постоянно е било и към момента е неточност ", сподели Зеленски и добави, че " Голиат би трябвало да загуби ", с цел да бъде светът в сигурност, правейки съпоставяне сред библейската алегория за Давид и Голиат и експанзията на Русия против Украйна.

" Давид победи Голиат не със силата на диалога, а със силата на дейностите си ", сподели украинският президент.

Веднага след него към участниците се обърна и канцлерът на Германия Олаф Шолц . Той прикани западните съдружници да изпратят всички налични танкове на Киев " в този момент ". Шолц акцентира и че ще води " интензивна акция " по въпроса, с цел да убеди страните да работят бързо.

Думите му съставляват смяна в тона, откакто в продължение на месеци беше убеждаван да утвърди изпращането на немски бойни танкове " Леопард " на Украйна. Такова решение пристигна в края на януари, когато и Германия, и Съединени американски щати оповестиха, че ще дават на Киев свои бойни танкове, с цел да може да продължи да се отбранява.

Страните от НАТО, които разполагат с бойни танкове, обаче към момента не са съумели да съберат задоволително за образуването на цялостен батальон, сподели в сряда министърът на защитата на Германия Борис Писториус.

След Олаф Шолц пред участниците в Мюнхенската конференция приказва и президентът на Франция Еманюел Макрон . Също като Шолц, той прикани западните страни да усилят военната си помощ си за Украйна, с цел да ѝ оказват помощ да провежда контранастъпление против Москва.

По думите му само сполучливата украинска контраатака " може да разреши същински договаряния ".

" Сега не е моментът за разговор, тъй като имаме една Русия, която избра войната, която ескалира в допълнение тази война и избра да стигне до такава степен да прави военни закононарушения и да нападна цивилни инфраструктури ", сподели Макрон.

Думите на Макрон идват в контрастност на изказванията на президента на България Румен Радев , който също участва на конференцията. Преди началото ѝ Радев сподели пред български публицисти, че войната в Украйна може бъде позволена " главно посредством дипломатически средства " и " разговор ".

По-рано на различен интернационален конгрес - среща на върха на водачите на страните от Европейски Съюз в Брюксел - за следващ път изрече позицията си, че е неправилно да се изпраща оръжие на Украйна. Тогава той разяснява, че се надява служебният кабинет да " прояви разсъдък " и в бъдеще даване на военна помощ за Украйна. Киев позицията на българския държавен глава.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР