Сега изглежда сякаш е било много отдавна, но едва миналата

...
Сега изглежда сякаш е било много отдавна, но едва миналата
Коментари Харесай

Atlantic Council: Относно Израел и Украйна - Събуди се, Вашингтон, светът е в опасност

Сега наподобява като че ли е било доста от дълго време, само че едвам предходната седмица президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че скоро ще се обърне към американския народ за какво е " извънредно в полза на Съединените щати " Украйна да надделее в незаконната война на Русия против нея, написа Фредерик Кемпе, президент и основен изпълнителен шеф на Atlantic Council.

Ужасяващата офанзива на Хамас против Израел на 7 октомври, довела до мощното и недвусмислено изказване на Байдън за поддръжка за Израел тази седмица, наподобява ще остави Украйна на назад във времето за момента, сменена от война, която може да наподобява по-спешна.

Но разглеждането на тези войни като изцяло разнообразни една от друга би било неточност.

Когато Байдън направи речта си за Украйна, той би трябвало да разшири посланието си и да каже на американците и в това време на нашите сътрудници по света, че дружно сме изправени пред най-голямата опасност за международния ред от 30-те години на предишния век. 

Общото сред войните в Украйна и Израел е, че и двете са резултат от спонсориран от страна тероризъм. В случая с Украйна Русия работи безочливо и непосредствено. В случая с Израел Иран работи посредством Хамас и други. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан сподели във вторник, че макар че няма директни доказателства, че Иран е взел участие в планирането или осъществяването на офанзивата, той е бил " съизвършител ". Наистина тревожният мащаб и подготвеност на офанзивите на Хамас не биха могли да се случат без финансирането, оръжията, образованието и разузнаването на Иран. А без задълбочаващото се партньорство с Русия и Китай Иран би бил надалеч по-малко мощен състезател.

Освен това съветският президент Владимир Путин и китайският водач Си Дзинпин оповестиха " партньорство без ограничавания " преди нахлуването на Русия в Украйна. След това през март тази година те приказваха дружно в Москва за желанието си да заменят световната система от правила и институции, основана от Съединените щати и техните сътрудници след Втората международна война, с нещо по техен усет.

Тогава Си сподели на Путин: " В момента има промени, сходни на които не сме виждали от 100 години. И ние сме тези, които движим дружно тези промени. "

" Стратегическият и политически миг е, че завръщането на войната против Израел не е изолирано събитие ", написа Wall Street Journal във водеща публицистична публикация в понеделник под провокативното заглавие " Събуди се, Вашингтон ". " Това е последната част от разпадането на световния ред, защото американската политическа воля и военното превъзходство са сложени под тестване. "

Ан Епълбаум написа тази седмица в Atlantic: " Руското навлизане в Украйна и изненадващата офанзива на Хамас против израелски жители са както крещящо отменяне на учредения на правила ред, по този начин и възвестяват нещо ново. И двамата агресори са създали комплицирана, милитаризирана, съвременна форма на тероризъм и те въобще не се извиняват или смущават от това. "

Имайки поради световните залози, демократи и републиканци в Конгреса призоваваха от месеци Байдън да изнесе значимо послание към американците, в идеалния случай от Овалния кабинет, за какво е от решаващо значение да продължим да поддържаме Украйна.

Представители на администрацията в този момент споделиха, че речта на Байдън за Украйна може да се наложи да изчака най-малко до момента в който републиканците в Камарата на представителите изберат своя нов ръководител. Някои настояват, че речта за Украйна би трябвало да изчака още повече, без да желае тя да бъде изгубена на фона на нови опасения по отношение на Израел, където задължението на Съединени американски щати има по-дълги и по-дълбоки исторически корени.

Байдън не би трябвало да чака да произнесе речта си за Украйна и би трябвало да я разшири, с цел да свърже точките с Израел, като обясни, че и в двата случая интернационалните закононарушения се правят от две страни, които би трябвало да бъдат държани виновни. Той също по този начин би трябвало да предизвести, че Китай, който поддържа както Русия, по този начин и Иран, може да избере да употребява този миг като уязвимост на Съединени американски щати в Тихия океан, със характерна заплаха за Тайван.

Също по този начин би било уместно време да подчертаем заплахите за националната сигурност, подбудени от нашите токсични политически разделения във Вашингтон. Малко малцинство републиканци в Конгреса съвсем съумяха да закрият държавното управление. Отново малцинство - единствено осем републиканци, гласуващи с демократите - измести представителя. Подобно малцинство може да заплаши продължаващата поддръжка за Украйна, макар че болшинствата както в Камарата на представителите, по този начин и в Сената и измежду американския народ не престават да поддържат Украйна.

Бившият министър на защитата Робърт Гейтс, пишейки във Foreign Affairs, даде притеснителния световен подтекст за тази вътрешна дисфункция, която при сегашната траектория ще се утежни още повече през изборната 2024 година.

" Сега Съединените щати са изправени пред по-сериозни закани за сигурността си, в сравнение с от десетилетия, или може би за първи път ", написа той. " Никога до момента Съединени американски щати не са се изправяла по едно и също време против четирима съюзнически антагонисти - Русия, Китай, Северна Корея и Иран - чийто групов нуклеарен боеприпас може след няколко години да бъде съвсем двойно по-голям от техния личен. "

Гейтс се тревожи, " че тъкмо сега, в който събитията изискват мощен и пореден отговор от страна на Съединените щати, страната не може да даде подобен ".

Може би има сребърна подплата в тази трагична седмица. Докато Уинстън Чърчил работи със Съединените щати за основаването на Организацията на обединените народи след Втората международна война, той сподели известната си фраза: " Никога не позволявайте положителната рецесия да отиде напразно ".

Реалността на войната в Израел, с ужасяващите облици на зверствата на Хамас, може да направи по-трудно за извънредно малцинство да блокира пакети от държавни разноски, когато е ясно, че толкоз доста животи са застрашени. Председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол (R-TX) показа концепцията за пакет, който ще включва помощ за Израел, помощ за Украйна, " може би финансиране за Тайван и най-после финансиране за сигурността на границите. За мен това би бил добър пакет. "

Съливан сподели, че президентът ще насочи искане до Конгреса по отношение на Израел и ще възобнови настояването си за Украйна, макар че не ги свързва.

Каквото и да прави Конгресът, е време водачите на Съединени американски щати да погледнат по-всеобхватно на опасността за международния ред. До предишния уикенд вътрешната политика на Израел беше още по-отровно разграничена от тази на Съединените щати. Беше нужна офанзивата на Хамас, с цел да събере израелците, най-малко краткотрайно.

Надяваме се, че Съединените щати няма да се нуждаят от този тип сигнал за пробуждане, преди да признаят, че заканите за Украйна и Израел са свързани и че те изискват пореден, съгласуван и резистентен отговор.
 Съединени американски щати да се готвят за едновременни войни с Китай и Русия, предлага стратегическа комисия
Съединени американски щати да се готвят за едновременни войни с Китай и Русия, предлага стратегическа комисия

Докладът ѝ предлага рационализация на нуклеарните оръжия, разширение на стандартните сили и укрепване на съюзите

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР