Сега, близо 15 години по-късно, се убеждавам в правотата на

...
Сега, близо 15 години по-късно, се убеждавам в правотата на
Коментари Харесай

Не всичко в космонавтиката е пари, приятелю…

Сега, близо 15 години по-късно, се увещавам в правотата на този човек. Преди малко повече от десетилетие и половина, или на 1 март 2005, НАСА разгласи публично състезанието към промишлеността за построяването на галактическия транспортен съд, който през днешния ден е прочут под името “Орион ”. Замислям се какво ли щеше да е положението на космонавтиката, ако за това време не беше изгряла звездата на Илон Мъск и си бяхме останали единствено с “Орион ” и основаните на совалките ракети? Съдейки по случилото се през вчерашния ден, когато “Спейс Лонч Систъм ” даже не съумя да възпламени пробно моторите си за най-малко две минути, не дръзвам и да си го представя… Ще забележите, че много постоянно аз, а и други анализатори, съпоставяме държавната галактическа стратегия на Съединени американски щати с Мъск – и има за какво. Правим го не заради безкритичност или фенщина, въпреки че мнозина ни упрекват в това. Казват, че и Мъск е имал повреди, че първоначално и неговите ракети са гърмели, че би трябвало да подлагаме на критика неговите планове и останалите на едно ниво. 

Но през декември попаднах на следното експертно съпоставяне – от журналиста Ерик Бъргър за Арс Текника. Нека да обърнем внимание по какъв начин НАСА се оправя с осъществяването на плана за кораба “Орион ” и да го съпоставим с напредъка на СпейсЕкс за същия времеви интервал на фона на усвоените финанси. Бъргър се базира на разбора на Каси Драйър от Планетарното общество, съгласно който НАСА е усвоила $23.7 милиарда за основаването на “Орион ”. В тази сума не включваме сервизния модул, който се строи от Европейската галактическа организация.

За усвоените до момента пари НАСА е съумяла да сътвори окастрена версия на “Орион ”, която хвърча на безпилотен тест през 2014 година и към сегашния миг това е единственият космически полет на кораба за 15-годишния интервал. Построен е и втори транспортен съд, който още веднъж няма всички нужни животоподдържащи системи. Той ще се употребява за безпилотната задача до Луната “Артемис 1 ”. Или с други думи, за $23.7 милиарда, програмата “Орион ” е довела до:

1. Разработката на галактическия транспортен съд “Орион ”.

2. Производството на “Орион ” за първия му безпилотен полет през 2014 година във висока околоземна орбита.

3. Производството на “Орион ” за идващия му безпилотен полет до Луната, който още не е реалност.

4. Начален стадий на създаването на галактическите кораби за по-нататъшни задачи.

Очевидно резултатът не е нулев. Известен напредък има. Но това е надалеч от мечтаното, даже за огромна и тромава държавна стратегия. За да разберете по какъв начин същите пари теоретично са могли да бъдат изхарчени, дано да съпоставим “Орион ” със СпейсЕкс, компанията на Мъск. Няма спор, че СпейсЕкс е рисков образец в галактическата промишленост и надалеч не всички се стравят толкоз добре, само че това, което Мъск основава, е потвърденият вероятен най-много.

Компанията СпейсЕкс е учредена през 2002 година. До сегашния миг Мъск е усвоил сред $16 и $20 милиарда от НАСА, военния бранш и частните вложители. За същия времеви интервал – т.е. от 2005 до момента, тези средства са довели до:

1. Разработката на галактическите ракети “Фалкън 1 ”, “Фалкън 9 ” и “Фалкън Хеви ”.

2. Разработката на галактическите кораби “Карго Драгън ” №1, “Крю Драгън ” и “Карго Драгън ” №2.

3. Разработката на галактическите мотори “Кестрел ”, “Мерлин ” и “Раптор ”.

4. Построяването на стартови площадки на Ванденберг (два пъти), атола Куаджалин, на галактическия център Кейп Канаверал и на галактическия център Кенеди.

5. Общо 105 сполучливи галактически изстрелвания до орбита.

6. Общо 20 сполучливи товарни задачи до Международната галактическа станция и две пилотирани.

7. Разработката на системата за отвесно кацане на първите степени, бързо преработване и наново потребление на степените.

8. Начало на идващия галактически план “Старшип ” и “Супер Хеви ”.

9. Създаването на сателитната формация “Старлинк ”. Досега с над 955 изстреляни спътника в орбита, Мъск е най-големият сателитен оператор в целия свят. 

Или като умозаключение – СпейсЕкс реализира всичко това за същите пари, които НАСА похарчи за кораба “Орион ” от началото на неговия план през 2005 година.

Фактите са явни. 

Искате ли да имате навременен и бърз достъп до новините? Освен страницата на КОСМОС БГ във Facebook, присъединете се към канала на уеб страницата в Телеграм – линк тук. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР