Седмото издание на инициативата "Резиденция Баба" ще се проведе във

...
Седмото издание на инициативата "Резиденция Баба" ще се проведе във
Коментари Харесай

Резиденция Баба приютява артисти и млади специалисти в Горно Пещене

Седмото издание на самодейността "Резиденция Баба " ще се организира във врачанското село Горно Пещене от 11-ти до 26-и юни, оповестяват от Сдружение "Фабрика за хрумвания ". В последните си 2 издания истинският формат се обърна съществено към тематиките достъп до просвета и климатична правдивост в дребните обитаеми места. Срещата сред двете тематики дава концепцията за името на тазгодишната резиденция - "Climartistique ". Според наблюденията на уредниците дребните обитаеми места са изумени доста по-осезаемо от измененията в климата.
Артистите може да аплайват до 15-и май, като попълнят формуляр за присъединяване. След това ще последва малко изявление. Те ще живеят в село Горно Пещене от 11-ти до 26-ти юни в локални семейства и ще изследват тематиката на резиденцията. Ще разполагат и с продукционен бюджет. Специалисти по двете тематики ще бъдат в помощ на резидентите в работата им на терен и дейности, вследствие на престоя им.
Предвидено е през есента на 2022 година да бъде направена галерия с творбите на артистите, чиито куратор ще бъде Галина Димова.
Мисията на самодейността "Резиденция Баба " е да среща млади градски хора с провокациите пред обезлюдяващи се села и техните общности в страната. Последните 4 години самодейността е извънредно фокусирана върху Северозапада - най-бедният район на Европейски Съюз с най-високи равнища на обществена изолираност и обезлюдяване. До момента самодейността е била в 30 обитаеми места и поддържа финансово над 40 дами в села, посредством общественото си дружество, в което локални дами основават плетива с дизайнер със заслужено възнаграждение, които към този момент купуват главно екипи на компании.
Основна задача на "Резиденция Баба " е основаването на персонална и топла връзка сред поколенията - младите експерти живеят в локални семейства и се пробват със познания и умения да са в помощ на локалната общественост, до момента в който и учат от нея. Местните хора стават "гидове " на градските си посетители в "картата " на селото - от желанията на локалната общественост за възобновяване на закърняла функционалност на някоя от постройките в селото, до истории, митове и песенен фолклор. Поколенията се сплотяват в името на това селото да има бъдеще.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР