Седмици пред старта на летния сезон по Черноморието, липсата на

...
Седмици пред старта на летния сезон по Черноморието, липсата на
Коментари Харесай

Преди началото на сезона: Криза за персонал по Черноморието

Седмици пред старта на летния сезон по Черноморието, неналичието на личен състав тормози хотелиерите. За това са решили да попълнят свободните места с деца. Най-голям е дефицита при позиции като готвачи, сервитьори и рецепционисти.

18-годишната ученичка от Гимназията по туризъм в Бургас Анелия Георгиева, е на опознавателен тур в Слънчев бряг в търсене на работа за лятото:

" Има едно място, което ме впечатли много. Предлаганите заплати – има места, на които са много положителни, има места, на които не са доста задоволителни за работата, която се прави. Нещо от сорта на 1000 лв.. "

Анелия си търси работа в кухня, където е и най-сериозният апетит за фрагменти.

Йордан Йорданов, зам.-главен готвач в хотел: " Ако устоят в кухнята се връщат, в случай че не, си търсят нова работа. "

Хотелиерите са принудени да търсят личен състав от трети страни - като Индия, Киргистан, Индонезия.

Румен Мончев, притежател на хотел в Слънчев бряг: " Крайно неприятно е да събираме служащи от купища страни, а нашите фрагменти, които се приготвят в учебните заведения да ги изпускаме. "

Затова и браншът провежда опознавателни срещи. Александър Бонев е в 11-ти клас и към този момент е намерил своята работа като барман в хотел:

" Осигуряват ме със спане, с храна, на добра работна заплата. - Българска национална телевизия: Какъв беше минимумът, който търсеше? - Да, кажем към 1100-1120 лева, аз открих за 1130 лева "

Липсват и фрагменти за работа на хотелските рецепции.

" Защото се търсят доста по-високи заплати тази година и аз си го изяснявам в това, което се тиражира всеобщо в медиите, че сезонът ще бъде доста добър ", сподели Стойка Терзиева, представител на Съюза на хотелиерите в Слънчев бряг.

Търсят се разновидности заплатите по морето да бъдат обновени с сред 10 и 25% по отношение на предишното лято.

Репортаж на Давид Сукнаров и Мила Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР