Седмица на кърменето се провежда във Варна. Тя е по

...
Седмица на кърменето се провежда във Варна. Тя е по
Коментари Харесай

Какви са здравословните ползи от кърменето?

Седмица на кърменето се организира във Варна. Тя е по самодейност на Катедрата по обществена медицина и организация на опазването на здравето в Медицинския университет в морския град.

Специално за читателите на Varna24.bg доцент д-р Наталия Ушева, д.м., зам.-декан на факултет " Обществено опазване на здравето " в Медицинския университет " Проф. доктор Параскев Стоянов " във Варна показа любопитни данни за тематиката кърмене.

Кърменето е тематика от забележителен публичен интерес и здравните, личностните, обществените, икономическите и екологичните му изгоди се акцентират както в публичния, по този начин и в научния спор. В последните десетилетия концепциите във връзка с кърменето се завръщат към същността му на биологична норма и на източник на неповторими хранителни, растежни и имунологични фактори, основани в тялото на съответната майка за съответното бебе – безусловно незаменими за оптималното развиване на незрелия организъм.

Множество научни проучвания откриват значими връзки сред съществуването и продължителността на кърменето и физическото, психическото и общественото благоденствие както в детска, по този начин и в зрелост. В кратковременен проект неналичието или незадоволителната дълготрайност на кърмене подлага децата на нараснал риск за развиване на стомашно-чревни, респираторни и ушни инфекции. Кърменето намалява с 50% риска от Синдрома на неочаквана детска гибел (СВДС) в ранните месеци на живота. В дълготраен проект съгласно доста количество научни данни кърменето има директна връзка с предварителната защита на редица обществено значими болести както при бебето (астма, екзема и някои алергии, затлъстяване, диабет вид 2, левкемия, сърдечно-съдови заболявания), по този начин и при майката (рак на гърдата, рак на яйчниците, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания).

Съществува и набор от емпирични данни, които намират връзка (макар и по-малко категорична) сред кърменето и когнитивното и социално-емоционалното развиване в ранна детска възраст, от една страна, психическото благоденствие на майката, от друга, и положителната връзка майка-бебе, от трета. Кърменето си остава един от благоприятстващите фактори за когнитивното, прочувственото и личностното развиване на детето и за способността за създаване на трайни и сигурни връзки със значими фигури в по-късните стадии от живота, макар значимостта и въздействието на доста други фактори за тези социално-психологически аспекти.

В световен проект кърменето може да способства за отбягване на над 800 000 смъртни случая годишно на деца под 5-годишна възраст и 20 000 смъртни случаи на дами годишно от рак на гърдата. В екологичен аспект кърменето е един от най-устойчивите детайли на хранителната система – естествено възобновимо, без обособяване на въглеродни излъчвания и генериране на боклуци.

Икономическите фактори в поддръжка на кърменето също имат значима роля както за фамилиите, по този начин и за обществото. Според проучване на Световната банка напъните за поощряване и отбрана на кърменето костват към 0,6 милиарда $ годишно в международен мащаб, а евентуалната икономическа възвръщаемост е към 30 милиарда $ годишно през идващите 10 години, т.е. става дума за възвръщаемост до 35 $ за всеки 1 $, вложен в стратегии за поощряване и отбрана на кърменето. Изборът на майките да кърмят нараства спрямо преобладаващите трендове за изкуствено хранене през втората половина на ХХ век. Това събитие е в директна взаимозависимост от развиването на политики в поддръжка на кърменето в международен мащаб в последните десетилетия и от увеличаващата се и все по-широко популяризираща се информация във връзка с изгодите от кърменето. За оправянето с компликациите първоначално и в хода на кърменето обаче има нужда от нови подходи. В развитите държавинарастващата урбанизация и други обществени промени са довели до това обичайните модели за предаване на познания, умения и положителни практики да правят отстъпка и на тяхно място да се построяват нови механизми и системи за поддръжка на кърмещите майки.

Световната седмица на кърменето започва през вчерашния ден и ще продължи до 7-ми август. Тя е по самодейност на Катедрата по обществена медицина и организация на опазването на здравето в Медицинския университет във Варна със съдействието на Регионалната гилдия на Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ) и на Катедрата по здравни грижи към Факултета по публично опазване на здравето. Тази година тематиката е:  " Да създадем по този начин, че кърменето и работата да вървят ръка за ръка! “ 

Целта на акцията е разпространение на най-хубавите практики за поддръжка на кърменето на работното място и опциите за подкрепяне на млади майки като отпуск по майчинство за най-малко 18 седмици и повече от 6 месеца и пригаждане на работното място след този миг. Данните сочат, че близо половин милиард работещи дами в света не получават право да употребяват отпуск по майчинство, а доста повече се оказват без поддръжка за кърменето, когато се върнат на работа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР