Боевете между съперничещи подкрепяни от САЩ групировки в Сирия биха могли да подкопаят войната срещу групировката Ислямска държава

...
Седмичните сблъсъци между съперничещи подкрепяни от САЩ милиции в Източна
Коментари Харесай

Седмичните сблъсъци между съперничещи подкрепяни от САЩ милиции в Източна Сирия сочат опасни шевове в коалицията, която държи под капак победената групировка "Ислямска държава" в продължение на години

От BASSEM MROUE Associated Press 6 септември 2023 г., 1:20 сутринта Сирия, където са разположени стотици американски войници, сочат опасни шевове в коалицията, която е запазила капак на победената групировка Ислямска държава в продължение на години. Това може да е възможност за радикалната групировка да се появи отново.

Насилието също сочи към нарастващо напрежение между кюрдите, които доминират в региона, и предимно арабското население, което отваря вратата за сирийския президент Башар Асад и неговите съюзници, Русия и Иран, да се опитат да нахлуят в богата на петрол територия, където се стремят да прогонят американските войски и да възстановят управлението на Дамаск.

Източна Сирия до голяма степен беше извън радара на света, особено в Съединените щати. Но САЩ разполагат с около 900 войници, разположени там заедно с неизвестен брой изпълнители от поражението на групировката "Ислямска държава" през 2019 г. Войските, които за първи път пристигнаха преди осем години, работят заедно със Сирийските демократични сили, група от милиции доминиран от кюрдски бойци.

В същото време, подкрепяна от САЩ кюрдска администрация управлява части от Северна Сирия и по-голямата част от Сирия на изток от река Ефрат, включително ключови петролни полета, с правителствени сили и подкрепяни от Иран милиции, разположени точно от другата страна на реката на западния бряг. Арабите в региона играят роля както в SDF, така и в администрацията, но отдавна негодуват срещу кюрдския контрол.

Сблъсъците включват Сирийските демократични сили и съюзническа фракция, Арабската - ръководи Военния съвет на Дейр ел Зур. Причината беше арестът на 27 август от SDF на командира на съвета Ахмад Хбейл, по-известен като Абу Хаула. SDF обвиниха Khbeil в престъпна дейност, корупция и в установяване на контакти с правителството на Дамаск и подкрепяните от Иран милиции. към които след това се присъединиха стотици арабски племена в битки, които се разпространиха и оставиха племената да контролират няколко села извън град Дейр ел Зур. Най-малко 90 души бяха убити и десетки ранени.

Кюрдските лидери обвиняват подкрепяните от Иран милиции и сирийското правителство, че подклаждат насилието. Говорейки пред Асошиейтед прес, говорителят на SDF Фархад Шами отрече местни арабски бойци да са се присъединили към сблъсъците, като каза, че бойци, лоялни на Дамаск, са прекосили реката.

„Иран и режимът на Асад искат да изобразят тези вълнения като резултат от етнически конфликт между араби и кюрди“, Елхам Ахмад, лидер на Сирийския демократичен съвет, политическото крило на SDF, написа в X, известен преди като Twitter. Крайната им цел, каза тя, е била да принудят американските войски да напуснат.

Но някои предупреждават, че насилието отразява негодуванието на местните араби от кюрдското господство. Опозиционни активисти казаха, че са в ход контакти с племенни лидери за постигане на прекратяване на огъня.

„Това е безпрецедентна ескалация между SDF и жителите на Дейр ел Зур“, казва Омар Абу Лейла, базиран в Европа активист, който оглавява медията Deir Ezzor 24, която отразява новини в региона.

„Това е индикация за прилаганата лоша политика от SDF и грешни изчисления от американците“, каза Абу Лейла. Той каза, че решението може да бъде да се посочи заместник на Хбейл и да се даде на арабите повече влияние в местните съвети.

Ако битката продължи, това може да задълбочи кюрдско-арабските разриви. Това може да отвори вратата за останките на ИД да се опитат да се завърнат.

Американската армия призова за прекратяване на боевете, предупреждавайки, че „разсейването (от противопоставяне на ИД) създават нестабилност и увеличават риска от възраждане на Даеш“, използвайки арабския акроним за групировката Ислямска държава.

През уикенда се проведе среща между фигури на SDF, племенни лидери и официални представители на САЩ, включително генерал-майор Джоел Воуел, командир на операция Inherent Resolve, която наблюдава военните операции на САЩ срещу ИД, съобщиха от посолството на САЩ. В него се казва, че те са съгласни относно „важното да се отговори на оплакванията на жителите“ в Дейр ел Зур, като се избягват цивилни смъртни случаи и необходимостта от деескалация възможно най-скоро.

SDF продължиха своята офанзива през уикенда, превзеха две села и обградиха основната крепост на арабските племена в Дибан. Главният командир на SDF Мазлум Абди каза пред местна новинарска агенция, че водената от САЩ коалиция е помогнала с въздушна подкрепа по време на офанзивата, но американската армия не потвърди, нито отрече, когато се свърза с Асошиейтед прес.

IS някога контролираше големи части от Ирак и Сирия, но беше победен след дълга, изтощителна война, водена от САЩ и съюзниците, включително SDF. Радикалната групировка загуби последното си парче земя в Източна Сирия през 2019 г., но нейните клетки-бегълци, укриващи се в региона, продължиха атаки на ниско ниво, убивайки десетки през годините.

Майлс Б. Кагинс III, старши сътрудник в New Lines Institute, каза, че сблъсъците „представляват възможност за появата на клетки на ISIS, които гнездят в долината на река Ефрат. ”

Насилието също може да даде възможност на Дамаск и Иран, настоявайки техните искания американците да напуснат.

Командирът на проправителствената милиция Baqir Brigade, Khaled al-Hassan, каза пред иранска медия, че насилието „е ново въстание на сирийците срещу американската окупация и нейните милиции", имайки предвид SDF.< /p>

По време на скорошно посещение в Иран сирийският външен министър Фейсал Мекдад предупреди, че „американските окупационни сили трябва да се изтеглят... преди да бъдат принудени да го направят.“

В средата на юли десетки представители на арабски племена и членове на проправителствените Национални отбранителни сили проведоха митинг в провинция Дейр ел Зур, на който присъства руски генерал.< /p>

„Краят на американските сили ще бъде в ръцете на арабски племена, които стоят зад сирийската армия“, каза командир на NDF по време на церемонията.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">През март предполагаема атака с дрон, свързана с Иран, удари американска база, убивайки изпълнител и ранявайки друг, заедно с петима американски войници. Американските военни самолети отговориха с въздушни удари по сайтове, използвани от групи, свързани с Иранската революционна гвардия. Президентът Джо Байдън каза, че САЩ ще отговорят „насилствено“, за да защитят своя персонал.

„Иран, Русия и сирийския режим имат общ интерес от напускането на САЩ. сили от Сирия“, според доклад, публикуван миналия месец от Института за изучаване на войната, вашингтонски мозъчен тръст. сухопътен коридор на съюзници, свързващ го със Средиземно море, откакто сирийските сили и подкрепяните от Иран милиции превзеха райони по границата с Ирак от ИД през 2017 г.

Сблъсъците от миналата седмица дойде, след като ливански и арабски медии, отразяващи гледната точка на Иран, твърдяха, че американците възнамеряват да прекъснат тази връзка, като превземат стратегическия граничен град Букамал.

Командващият генерал , американският генерал-майор Матю Макфарлейн отрече докладите. „Коалицията не се готви за военни операции за отрязване на когото и да било, освен на ДАЕШ“, каза той. границата е червена линия.

„Виждам, че затварянето на портата между Дамаск и Багдад е обявяване на война“, каза сирийският политически анализатор Басам Абу Абдула, чиито коментари обикновено отразяват гледната точка на правителството.

___

Авторът на Associated Press Алберт Аджи допринесе за този доклад от Дамаск, Сирия.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР