Седиш си по цял ден и заплатата ти е 350

...
Седиш си по цял ден и заплатата ти е 350
Коментари Харесай

Глад за шофьори в Сърбия: Дават по 6000 лева заплата

„ Седиш си по през целия ден и заплатата ти е 350 000 динара (около 6000 лева – б.р.) “ – точно по този метод в Сърбия се популяризират свободните позиции за професионални водачи. В западната ни съседка има огромно търсене и на процедура всеки с C категория може да стартира незабавно с заплащане в пъти над междинното за страната, написа радио Б-92 на уеб страницата си.

Контекст: Транспортният бранш в Сърбия има обичаи и интернационалните контакти още от югославските времена. Затова и опитните водачи всеобщо отпътуват в чужбина поради по-доброто възнаграждение.

Председателят на асоциацията Srbijatransport Горан Алексич уточни пред Euronews, че има дефицит на към 8000 водачи в товарния превоз и 4000 – в пътническия, а измежду работещите една трета са на над 51-годишна възраст. Има и над 700, които са на над 70 година

Какви са условията: Според сръбското законодателство професионалните водачи би трябвало да са на над 24 година и да имат 2 години опит зад кормилото, с цел да могат да изкарат категория C. Сръбската комерсиална камара упорства възрастовият предел да падне на 21 година, както е в някои други европейски страни.

Актуалните разгласи не слагат други условия към образованието на претендента отвън професионалната шофьорска брошура. Някои компании дори оферират да поемат образованието.

Какви са дилемите: При заплата от 250 000 до 350 000 динара (при към 84 000 приблизително за страната) и трудов контракт, човек би предположил, че се търсят водачи за дълги и тежки интернационалните курсове във враждебни страни с неприятна инфраструктура. Оказва се, че най-малко част от свободните позиции са за направления в страната – сред Аранджеловац, Иваница, Крагуевац, Ниш, Пожега, Топола, Ужице и Чакак.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР