Седем военни загинаха при трагичен инцидент в два епизода в

...
Седем военни загинаха при трагичен инцидент в два епизода в
Коментари Харесай

Обясниха с лошо време разбиването на МиГ и военен хеликоптер над Северна Добруджа

Седем военни починаха при драматичен случай в два епизода в румънско небе. Първо изтребител МиГ-21 LanceR изчезна от радарите, а по-късно изпратеният да го търси хеликоптер катастрофира. По-късно от Министерство на защитата на Румъния потвърдиха, че всички военни - и водачът на самолета, и тези във вертолета, са мъртви.

Официалните данни сочат, че изтребителят се е разрушил поради неподходящи атмосферни условия 13 минути след излизатенето си за въздушен патрул над Северна Добруджа. МиГ-ът е изхвърчал от авиобаза " Михаил Когълничану " в 19:50 часа и е изгубил връзка с контролната кула в 20:00 часа. Три минути по-късно изчезва от радарите в регион покрай село Когеалак в окръг Констанца.

20 минути по-късно от същата авиобаза, с цел да търси изтребителя, излетява хеликоптер IAR 330-Пума. Неговият водач рапортува за неприятни метеорологически условия и получава инструкции да се върне, само че на 11 км от базата също се е разрушава. Всички на борда са починали.

В Румънските медии в началото се прокрадна вяра, че най-малко водачът на изтребителя е съумял да катапултира сполучливо и може да бъде открит жив. В ранните часове на днешия ден стана ясно, че и той е измежду починалите.

От Генералния щаб на румънските Военновъздушни сили и Военната прокуратура към Военния арбитражен съд в Кюстенджа не престават следствието на събитията.

Трагичният инциент се случва на фона на съветската инвазия в прилежаща Украйна и дейното присъединяване на Румъния в упрепването на Източния фронт на НАТО. Според проукраинския Телеграм канал " Реална война ", с цел да огледа произшествието, на място е изпратен и аероплан от Военновъздушни сили на Англия.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР