Седем ръководители на прокуратурите в София настояват за по-дълъг срок

...
Седем ръководители на прокуратурите в София настояват за по-дълъг срок
Коментари Харесай

Прокурори искат по-дълъг срок за закриване на спецправосъдието, Гешев прогнозира юридическа катастрофа

Седем ръководители на прокуратурите в София упорстват за по-дълъг период за закриване на профилираното правораздаване. Според правосъдния министър Надежда Йорданова няма потребност от удължение на периода. А основният прокурор Иван Гешев предизвести, че измененията ще доведат до юридическа злополука. Официално измененията в закона за правосъдната власт би трябвало да влязат в действие в края на месец юли.

Със закриването на спецправосъдието ще се унищожат значими каузи против проведената престъпност, предизвести Иван Гешев. И съпостави задаващата се съгласно него рецесия в правосъдната власт с наближаващо " цунами ": " Отговорността е на законодателя и съответните политически партии, които провокираха тази идна юридическа злополука ".



От безпорядък в системата се притесняват и ръководителите на прокуратурите, които са директно наранени от измененията в закона за правосъдната власт. Затова оферират вместо тримесечен период, буферният период за привършване на каузи от спецправосъдието да се усили на 6 месеца.

" От 26 април до 26 май профилирана прокуратура има формирани над 121 нови номера. Това са нови проблеми. Логично е да предположа, че до 26 юни до 26 юли минимум най-малко още толкоз. Нямам законово съображение, законова делегация да спра да ги управлявам и да ги отправям някъде. Необходимо е да се направи корекция на поправката колкото и да е неприятно ", сподели Валентина Маджарова - административен началник на Специализираната прокуратура.



" След 6 месеца, в случай че не сме се справили с всички каузи, то ще сме се справили с голямата част от тях. Технологично времето лишава няколко месеца, до момента в който продължи следствието. Докато делото върви сред инстанциите. В профилираната сега има над 800 такива каузи ", сподели Ивайло Ангелов - административен началник на Апелативната профилирана прокуратура.

Правосъдният министър обаче не даде безапелационен отговор ще бъдат ли почетени настояванията на административните ръководители.



" В нито един от причините, които чух, аз не виждам нужда от законодателно изменение ", сподели Надежда Йорданова.

Обеща обаче, че екипът й ще разиска поставените проблеми от магистратите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР