Седем месеца преди края на мандата на Сотир Цацаров президентът

...
Седем месеца преди края на мандата на Сотир Цацаров президентът
Коментари Харесай

Президентът започва поредица от срещи във връзка с избора на следващ главен прокурор

Седем месеца преди края на мандата на Сотир Цацаров президентът Румен Радев стартира поредност от срещи по отношение на критериите за избор и пълномощията на идващ основен прокурор. Първата е с сегашния обвинител номер едно Сотир Цацаров.

Президентските съвещания предшестват с близо два месеца най-ранния вероятен период за пускане на процедурата за избор на правоприемник на Сотир Цацаров. Той е 10 юли. Най-късният вероятен е 10 септември, като - съгласно неофициална информация, настройката на членовете на Висшия правосъден съвет е процедурата да стартира при започване на септемви. Изборът протича по процедура, направена от предходния правосъден кадрови орган и е еднотипна за така наречен " трима първи в правосъдната система " - главеният прокурор и ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд. В рамките на консултациите, които ще продължат през идващите два месеца, президентът ще се срещне и с Лозан Панов и Георги Чолаков.

Право да издигат претенденти за основен прокурор имат министърът на правораздаването и трима членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. В избора обаче вземат участие и членовете на Съдийската гилдия, а с цел да е сполучлив той - претендентът или един от претендентите би трябвало получи поддръжката на най-малко 17 от 25-те правосъдни кадровици, един от които е и самият Цацаров.

Процедурата приключва с декрет на президента - той може да удостовери решението на болшинството, само че и да го върне на правосъдните кадровици, както направи при започване на мандата си с определения за ръководител на Върховен административен съд Георги Чолаков.

Това конститутиционно пълномощие, както ползата на Румен Радев по тематиката " Съдебна промяна и правдивост ", изяснява и интензивността на президента към личността на идващия, пети по ред, основен прокурор след демократичните промени в България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР