СДС почерпи за рождения си ден и 33-годишнината от създаването

...
СДС почерпи за рождения си ден и 33-годишнината от създаването
Коментари Харесай

СДС почерпи за 33-годишнината от създаването си с торта в парламента

СДС почерпи за рождения си ден и 33-годишнината от основаването си с торта в Народното събрание. Председателят на Съюз на демократичните сили Румен Христов благодари за работата на репортерите и отразяването на събитията през годините.

Благодаря на тези, които бяха по митингите, на всички интелектуалци, не можахме да сбъднем фантазията за междинна класа в България, само че работим в тази посока, сподели Христов, преди да отреже парче от празничната торта.

" Живи и здрави! Да продължим дружно за бъдещето ", сподели Христов в приветствен тост.

За рожденна дата на Съюз на демократичните сили се приема датата 7 декември 1989 година, когато антикомунистическата съпротива в България се сплотява, с цел да се опълчи по-успешно на тоталитарната комунистическа система.

Учредители на Съюз на демократичните сили стават самостоятелния синдикат " Подкрепа ", гражданските сдружения " Екогласност ", Независимото сдружение за отбрана на човешките права, Клубовете в поддръжка на гласността и преустройството, Комитета за отбрана на религиозните права, свободата на съвестта и духовните полезности, Независимото студентско сдружение, Движение " Гражданска самодейност ", както и възобновените партии БРСДП/о/ и Български земеделски народен съюз " Никола Петков ".

Съюзът се построява като коалиция, с равни права на всички участници. Непосредствено след учредяването му към него се причисляват възобновените остарели партии Радикалдемократическата партия в България и Демократическата партия, както и новосъздадените Зелена партия, Обединен либерален център и Нова социалдемократическа партия. Сред личностите, които предизвикват и осъществят това обединяване личат имената на известни български интелектуалци, репресирани от комунистическия режим остарели дейци на неразрешените по време на комунизма политически партии, както и доста младежи. Събира ги концепцията за основаване на мощно антикомунистическо придвижване, което да покрие цялото политическо пространство и в профил посредством избори комунистическата партия от власт. Ползвайки опита на антикомунистическите придвижвания и партии в Източна Европа Съюз на демократичните сили си слага за цел да извърши демократични промени в страната и ориентира България към участие в Европейския съюз и НАТО.

Пръв ръководител на Националния координационен съвет на Съюз на демократичните сили е доктор Желю Желев - предстоящ пръв президент на България.

Чрез мощна опозиционна акция и ползвайки образеца на полския синдикат " Солидарност ", Съюз на демократичните сили съумява да принуди ръководещата Българска комунистическа партия да стартира процеса на ремонт на тоталитарната система. Това става на Националната кръгла маса в интервала януари-март 1990 година Приети са съглашения за гарантиране на кротичък преход към народна власт и реформиране на политическата система. Това е първата политическа победа на Съюз на демократичните сили в изискванията на тоталитарната система.

 Снимка: СДС

Съюз на демократичните сили регистрира триумфите си през годините по този начин: 

Обединител - партията първа предложи като национална идея участието на България в Европейски Съюз и НАТО.

Партия, която неотменно гради демокрацията през годините. Тя не се уплаши от непопулярни промени и последователно стабилизира България след икономическата и политическа рецесия.

Гарант за съществени европейски полезности. По време на ръководството отпаднаха визите. Това донесе опция за пътешестване без спънки в Европейски Съюз и върна достолепието ни на свободни хора.

Партията заплати висока цена при отстояване на позициите си до момента, само че не бе унищожена. Днес Съюз на демократичните сили има ясна национална идея: българите - европейски жители с европейски приходи! България - в Шенгенското пространство и в Еврозоната от 2024 година!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР