Сдружението „Общност за свободно образование” излезе с официално отворено писмо

...
Сдружението „Общност за свободно образование” излезе с официално отворено писмо
Коментари Харесай

Задължителната предучилищна е опасна за 4-годишните

Сдружението „ Общност за свободно образование” излезе с публично отворено писмо против наложителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца. Обръщението цитира интернационалните научни проучвания, които потвърждават, че предлагането на МОН, което се чака публично да бъде регламентирано през октомври, е освен неефективно, само че и нездравословно за дребните. Отвореното писмо е до министъра на образованието, Българска академия на науките, парламентарната комисия по обучение и просвета, омбудсмана Мая Манолова. Национална мрежа на родителите също го разгласява на уеб страницата си, където всеки може да го подпише и изпрати автоматизирано до всички получатели. Над 360 души към този момент са го създали. Ето и текста на отвореното писмо със съкращения:

Уважаеми дами и господа,

От изказвания в медиите на представители на МОН излиза наяве желанието на просветното министерство да опита за следващ път да наложи наложително предучилищно обучение за 4-годишните деца, откакто бе твърдо и неумолимо атакувано и отхвърлено при предходни опити както от родители и психолози, по този начин и от други дейни жители на България.

Разбираме крайната нужда от дълбоки и дълготрайни промени в системата на предучилищното и учебното обучение. Резултатите на българските възпитаници на интернационалния тест PISA, които демонстрират, че близо 40% от тях са функционално необразовани, са стряскащи! Но е реалност, че това са точно възпитаници, прекарали 8 или повече години в системата на българското държавно обучение! Против всякаква логичност и здрав разсъдък е да се предлага още по-ранно обгръщане и по-дълъг престой в система, която потвърдено създава неначетеност и некадърност у децата да мислят и проучват.

- Д-р Дейвид Уайтбред, психолог и откривател към Университета Кеймбридж, ясно декларира преимуществата на свободната детска игра и застава твърдо срещу започването на официално обучение преди детето да навърши 7-годишна възраст. Неговото проучване се базира на данни от региона на антропологията, социологията, историята, логиката на психиката и образованието.

- В своя отчет „ Начална учебна възраст: Европейски политики и скорошни проучвания “ Каролин Шарп, шеф на отдел „ Изследвания “ към Националната фондация за просветителни проучвания в Англия и Уелс, цитира поредност от проучвания, съгласно които по-ранното започване на публично образование не реализира по-добри резултати в успеваемостта на наученото.
- Проф. Томас Дий от Станфордския университет дружно с Ханс Хенрик Сийверстен от Датския народен център за социологически изследвания разгласяват своето проучване „ Дарът на времето? Начална учебна възраст и умствено здраве “ през 2015 година и в него още веднъж потвърждават извънредно благотворното влияние върху психическото здраве на децата, което забавянето на формалното образование до 7-годишна възраст носи. Според него деца, които стартират детска градина на 6 (а не 5 или 4), имат осезаемо по-добри резултати в психическо отношение, като да вземем за пример поддържане на вниманието, интензивност, самоконтрол.
- Изследването „ Начална възраст за детска градина и университетски достижения и социо-емоционално развиване на децата “ е оповестено от Националния институт за детско здраве и човешко развиване с присъединяване и приноса на редица учени от над 20 университета и самостоятелни организации, включително Лондонския университет, Вашингтонския университет и Калифорнийския университет. Според него не съществува практическа връзка сред ранното започване на обучителни действия и учебните достижения на децата. Също по този начин възрастта, на която детето влиза в просветителна институция, няма връзка със социо-емоционалното му развиване, т.е. така наречен „ ранна социализация “ съществува единствено и само в пожелателно-теоретичен аспект, само че не и в действителността.

Очевидно е, че научните среди в международен мащаб от дълго време са потвърдили неналичието на връзка сред ранното започване на обучителен развой и университетски достижения. Няма връзка и със „ социализацията “ сред децата. Но за сметка на това потвърдено вреди на психическото и прочувственото здраве на децата. Погледнато въпреки това, не съществува даже едно научно доказателство в поддръжка на тезата, че е желателно и належащо децата да стартират наложително предучилищно образование на 4-годишна възраст! В тази връзка се обръщаме към всички Вас със следните оферти:

Призоваваме Българската академия на науките да обосноват свое мнение по въпроса - със лично проучване или резюме на предоставените тук или други научни писания.
Призоваваме господин Красимир Вълчев и Министерството на образованието и науката да се откажат от въвеждането на наложително предучилищно образование на 4-годишни деца.
Призоваваме Парламентарната комисия по образованието и науката да отхвърли предлагането в зародиш.
Призоваваме госпожа Мая Манолова да отбрани ползите на българските жители, включително и българските деца, от монопола върху фамилни самостоятелни решения за образованието, който МОН постанова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР