Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на

...
Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на
Коментари Харесай

Заведенията искат здравният министър да си ходи. Кацаров: Достойни сте за съжаление |

Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията се опълчват против оставането на поста на служебния министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

Повод за позицията на СЗБ и БАЗ е оповестеният от здравното министерство, разгласен при започване на юли.

От организациите смятат, че това е " безразсъден проект ", който планува като първа по ред мярка затваряне на заведенията - кафенета, заведения за хранене и нощни заведения.

" При състояние, че 12 седмици откакто в България отвориха нощните заведения (първи в Европа), заболеваемостта освен не се увеличи и за момент, а спадна над 20 пъти! Което ясно демонстрира, че не в заведенията е казусът с разпространяването! ", възмущават се от СЗБ и БАЗ.

Според организациите неразбиране в проекта буди и условието в спомагателните му пояснения, където се приказва, че ще могат да работят заведения единствено със 100% имунизиран личен състав и със 100% имунизирани клиенти, което съгласно тях още веднъж е дискриминация по отношение на заведенията - кафенета, заведения за хранене и нощни клубове.

Ако такава ще е политиката на страната, за какво това се отнася единствено за един бранш? Не би ли следвало всички обекти с публично предопределение да бъдат подложени на същите рестрикции и отговорности за имунизиране? Личен ли е изборът на работещите в нашия бранш или страната, в лицето на служебния здравен министър, оставя на хората, работещи в сектора ни избора дали да се преквалифицират в различен отрасъл или да се имунизират??? Защо вместо повсеместна имунизационна държавна политика нашия отрасъл се употребява като зле затулен опит за въвеждането на наложителна имунизация? И трансферира отговорността за нея единствено върху нас! Ваксинацията не може да е отговорност на заведенията!

От БАЗ и СЗБ още веднъж упорстват за равно отнасяне на всички браншове на българската стопанска система. Те искат  " незабавна цялостна смяна на по този начин наречения " проект ", която да изключва каквото и да било затваряне, поради вирус, против който има безвъзмездна и налична за всички ваксина.

Здравното министерство: Наличието на проект значи, че който и да е министър няма да затваря и отваря бизнеси и действия, когато му хрумне. 

Изготвеният Национален проект за справяне с пандемията от „ Sars-CoV-2 " дава ясна предвидимост на бизнесите и хората да работят в условия на усложнена епидемиологична конюнктура. Планът обезпечава прогнозируемост в активността на всички икономическите браншове и действия. Наличието на проект значи, че който и да е министър няма да затваря и отваря бизнеси и действия, когато му хрумне. Планът включва и автоматизирано пускане на стратегиите за обществено подкрепяне и поддръжка за бизнеса, уточняват от Министерство на здравеопазването.

Оттам показват, че изказванията, че в проекта е залегнал опитът на страната да вкара наложителна имунизация, са несъстоятелни.

Точно противоположното, проектът дава спомагателна опция в условия на пандемия да останат да работят разнообразни институции и компании. Това беше добре обяснено на среща, на която участваха представители на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Пандемията от COVID-19 не е завършила. Рискът от разпространяване на последваща пандемична вълна, провокирана от Делта разновидността, слага на напред във времето дейностите, свързани с повишение на обсега с ваксини против COVID-19, изключително в групите от популацията, при които към този момент изрично е потвърден нараснал риск от тежко протичане на болестта, хоспитализация, гибел. Прокарването на политически позиции под маската на отбрана на съсловни ползи е почтено за жалост. Още повече по въпрос, засягащ живота и здравето на всички. Не са ли задоволително дадените към този момент жертви, приключват в отговор на изразената позиция от Министерство на здравеопазването.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР