Сделките в района ни не са спрели, но финансирането е

...
Сделките в района ни не са спрели, но финансирането е
Коментари Харесай

"Важно е да се разказва за хора, които са успели, без да крадат"

" Сделките в региона ни не са спрели, само че финансирането е доста по-трудно. Има закъснение, тъй като банките желаят гаранции. За тях най-важното е да подсигурят личните си активи и чак по-късно да търсят метод да финансират нови планове ". Това изясни Божидар Джелич, ръководещ шеф на банка Lazard за Централна и Източна Европа от сцената на Годишната среща на бизнеса и държавното управление. Той взе участие в панел на тематика вложения и правни механизми, в който участваха още министъра на нововъведенията и растежа Даниел Лорер и министъра на правораздаването Надежда Йорданова.

" Има го и въпроса с съветските активи. " Челси " е най-очевидния образец. Руският притежател там, Роман Абрамович, няма да получи и един паунд от цялата договорка, само че даже в този случай банките желаят спомагателни гаранции от английското държавно управление, с цел да финансират договорка. Никой не очакваше, че Путин ще направи това, нито че украинците ще се окажат толкоз смели. Така че е мъчно да вършим прогнози ", сподели още Джелич.

Като рекомендация към новото държавно управление някогашният финансов и учебен министър на Сърбия сподели, че е " добър миг да се покажат нови лица и хрумвания " и посъветва да се описват повече положителни истории, които да трансформират стандартите както вътре в страната, по този начин и на открито. " Може би е значимо да разказвате за хора, които са съумели, без да крадат ", напомни Джелич. Според банкера най-важният инструмент за вложение в България са сполучливите българи.

Но България и страните от района към момента имат доста да наваксват. " Когато бях министър на образованието на Сърбия, отидох в Силициевата котловина и приказвах с изпълнителния шеф на една от огромните компании там. Предложих му данъчни облекчения и преференции, само че той не ме слушаше. Каза ми - аз имам 3 милиарда $ разполагаем кеш, не ми трябват данъчни облекчения. Трябват ми 200 софтуерни инженера, които да знаят този и този език, да приказват добър британски и да могат да работят в мултикултурна конюнктура. Дай ми това и няма потребност да преговаряме, аз ще дойда и ще ви платя за това. Прибрах се в Белград и познайте какъв брой инженери открих? 12. Всички желаеме да сме Ирландия и Израел, само че действителността към този момент е, че има единствено едни Ирландия и Израел ", сподели той.
Реклама
Влизането в еврозоната, твърди Джелич, ще докара до повече изясненост измежду вложителите. " Влизането в еврозоната няма да промени доста на процедура, само че вложителите не схващат валутния ръб. Опитвал съм се да им обясня доста пъти, само че те не схващат и не считат, че търгуват с евро, макар вързания курс. "
По-бързо и дейно произвеждане по неплатежоспособност
Министърът на правораздаването Надежда Йорданова разяснява по време на панела, че главният проблем на правосъдната система си остава неналичието на чувство за правдивост. " Българският народ, вложителите - задгранични и български, нямат такова чувство. Една от аргументите за това е, че ние нямаме работеща прокуратура. Важните закононарушения или не се проверяват, или се оставят на трупчета ", сподели тя.

В момента държавното управление работи по закриването на профилираните структури в българското правораздаването, като с изключение на върху тях фокусът на кабинета ще падне и върху някои про-бизнес ограничения.

" В изискванията на рецесия правната сигурност и бизнес климата се нуждаят от още няколко неща: бързо и дейно произвеждане по неплатежоспособност и правото на втори късмет за бизнеса. Това са две тематики, които бяха неглижирани. Моят екип работи на доста бързи обороти по тези тематики и напълно скоро ние ще се обърнем към вас ", сподели още Йорданова. Тя употребява форума, с цел да подкани бизнеса да се включи интензивно в разискването на законопроектите.
Реклама Всички украинци ще могат да работят
Даниел Лорер, министър на нововъведенията и растежа, се причисли към всеобщото мнение на сцената, че капацитетът на България може да се разгърне единствено при основаването на същинска правова страна.

Лорер, който работи по координацията на икономическите ограничения за посрещането на украинци в България добави, че министерството му към този момент е приключило някои от анализите за икономическото положение на страната. " Заедно с всички работодателски организации в България, направихме разбор на пропастта от работната ръка, която е нужна на страната. Точните цифри ще дадем на следващия ден, само че пропастта е голяма и всички украинци, които желаят да работят в България, ще могат да го създадат ", даде обещание той.

Лорер обаче добави, че " ние не се залъгваме, че тяхното приемане ще бъде елементарно административно - администрацията в България получаваше доста пасивно отношение в последните 10 години и тя разумно е неефективна ".
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР