Сделката за износ на украинско зърно от пристанища в Черно

...
Сделката за износ на украинско зърно от пристанища в Черно
Коментари Харесай

Мъгла около срока, с който се продължава зърнената сделка. Москва казва едно, Киев – друго

Сделката за експорт на украинско зърно от пристанища в Черно море е удължена, само че не се знае за какъв брой време, защото има съществено размиване в периодите, посочени от Киев и Москва, излиза наяве от известията на международните организации, съобщи Българска телеграфна агенция.

Русия в началото прикани за възобновяване на съглашението единствено за 60 дни, половината от периода на предходното удължение, а Украйна настояваше за 120 дни.

Черноморската зърнена самодейност, осъществена с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли предходната година, дава опция за експорт на зърно от три украински пристанища. Тя беше удължена през ноември и е в действие до 18 март.

Първоначално известие за възобновяване на съглашението, което трябваше да изтече през днешния ден, направи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той не уточни за какъв брой време, само че благодари на Организация на обединените нации за напъните за удължение на тази договореност, съобщи ТАСС.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков написа в " Туитър ", че съглашението е удължено със 120 дни, съобщи Ройтерс. Представителят на Киев благодари на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, на турския президент Ердоган, на турския министър на защитата Хулуси Акар и " на всички сътрудници " за поддръжката за съглашението.

В същото време говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова уточни, че Русия е уведомила всички страни по договорката за износа на украинско зърно през Черно море, че срокът на деяние на съглашението се удължава с 60 дни, заяви медията РБК.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР