Scientific American Учени откриха три вируса при прилепи в Лаос, които

...
Scientific American
Учени откриха три вируса при прилепи в Лаос, които
Коментари Харесай

Учени твърдят, че COVID-19 не е лабораторен, а идва от прилепи

 Scientific American Учени откриха три вируса при прилепи в Лаос, които са най-близки до SARS-CoV-2 от всички известни вируси, оповестява Scientific American.

Изследователите споделят, че елементи от техния генетичен код поддържат изказванията, че вирусът, който предизвиква COVID-19 има натурален генезис, само че тяхното изобретение също поражда опасения, че има многочислени коронавируси с капацитет да заразят хората.

Дейвид Робъртсън, вирусолог от Университета в Глазгоу, Англия, назовава находката " изумителна и много ужасяваща “.

Резултатите, които не са преминели партньорска инспекция (peer-review), са оповестени в Research Square.

Особено притеснително е, че новите вируси съдържат RBD - receptor binding domains или рецептор - свързващ домейн, които са съвсем идентични с тези на SARS-CoV-2 и затова могат да заразят човешки кафези. Рецептор - свързващият домейн разрешава на SARS-CoV-2 да се прикрепи към рецептор, наименуван ACE2 на повърхността на човешките кафези, с цел да влезе в тях.

За да създадат откритието, Марк Елойт, вирусолог от Института Пастьор в Париж и неговите сътрудници във Франция и Лаос, вземат проби от слюнка, фекалии и урина от 645 прилепа в пещери в северен Лаос. При три типа подкови (Rhinolophus) прилепи те откриха вируси, които са над 95% идентични със SARS-CoV-2, които те нарекоха BANAL-52, BANAL-103 и BANAL-236

" Когато SARS-CoV-2 беше за първи път секвениран, рецептор - свързващият домейн в действителност не приличаше на нищо, което сме виждали преди “, споделя Едуард Холмс, вирусолог от Университета в Сидни, Австралия. Това накара някои хора да предположат, че вирусът е основан в лабораторни условия. Но лаоските коронавируси удостоверяват, че тези елементи на SARS-CoV-2 съществуват в природата, споделя той.

" Аз съм по-убеден от всеки път, че SARS-CoV-2 има натурален генезис “, споделя Линфа Уанг, вирусолог в здравното учебно заведение Duke-NUS в Сингапур.

Заедно с родственици на SARS-CoV-2, открити в Тайланд, Камбоджа и Юнан в Южен Китай, изследването демонстрира, че Югоизточна Азия е " гореща точка на разнообразието за вирусите, свързани със SARS-CoV-2 “, споделя Алис Латин, постепенен биолог в Обществото за запазване на дивата природа Виетнам в Ханой.

В спомагателна стъпка в своето изследване, Елойт и неговият екип демонстрираха в лабораторията, че рецептор - свързващите домейни на тези вируси могат да се прикрепят към ACE2 рецептора върху човешките кафези толкоз дейно, колкото някои ранни разновидности на SARS-CoV-2. Изследователите също са култивирали BANAL-236 в кафези, които Елойт споделя, че в този момент ще употребяват, с цел да проучат какъв брой патологичен е вирусът при скотски модели.

Миналата година откриватели описаха различен непосредствен родственик на SARS-CoV-2, наименуван RaTG13, който е открит при прилепи в Юнан. Той е 96,1% еднакъв с SARS-CoV-2 като цяло и двата вируса евентуално са имали общ предходник преди 40–70 години. BANAL-52 е 96,8% еднакъв с SARS-CoV-2, споделя Елойт

- и трите новооткрити вируса имат обособени сектори, които имат по-голямо подобие с сектори на SARS-CoV-2, в сравнение с се вижда при други вируси.

Вирусите разменят части РНК между тях посредством развой, наименуван рекомбинация, и една секция в BANAL-103 и BANAL-52 може да е споделяла предходник с елементи от SARS-CoV-2 преди по-малко от десетилетие, споделя Спайрос Литрас (Spyros Lytras), постепенен вирусолог от Университета в Глазгоу. " Тези вируси се рекомбинират толкоз доста, че другите елементи от генома имат друга еволюционна история “, споделя той.

Въпреки това, ръководителят на СЗО, Тедрос Аданом Гебрейес, прикани за по-нататъшно следствие на версията на приключването на вируса от лаборатория.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР