„Считаме, че в България не трябва да има предприятия, които

...
„Считаме, че в България не трябва да има предприятия, които
Коментари Харесай

Елена Йончева: Не искаме българите да бъдат второ качество жители на Европа

„ Считаме, че в България не би трябвало да има предприятия, които да не дават отговор на европейските правила и стандарти за непорочност на въздуха. Не би трябвало да позволяваме България да бъде второ качество страна в Европейски Съюз, българите да бъдат второ качество жители на Европа, а децата ни да бъдат второ качество деца ". Това сподели представителят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " и лидер на листата на левицата за европейските избори Елена Йончева в диалог с протестиращи пред цех „ Кроношпан " поданици на Велико Търново. Тя разяснява, че жителите на Велико Търново смятат, че има замърсяване на въздуха с фини прахови частици и разнообразни химични съставни елементи, а страната и българските институции споделят, че няма замърсяване на въздуха и хората си измислят. Тя добави, че съгласно статистиката на онкологичния център във Велико Търново, единствено в последната година онкологичните и респираторни болести в града са се нараснали с 20%. Йончева бе безапелационна, че е явно, че има проблем, тъй като хората се оплакват от алергии и респираторни болести. „ Не имаме вяра, че измерванията на Министерство на околната среда и водите дават отговор на обстановката в града, тъй като тяхното мнение се разминава с обективната картина. Настояваме да има непрекъснат мониторинг на въздуха в града. Жителите на Велико Търново да имат непрекъснат достъп до данните от него, както и Министерство на околната среда и водите, дружно с общинската администрация, да сложи по-високи правила и условия за чистотата на въздуха ", безапелационна бе Йончева. Тя сподели още, че не има вяра, че ГЕРБ изобщо ще извърнат внимание на тези претенции. „ Затова поемам ангажимент, като предстоящ евродепутат, освен да сигнализираме европейските институции, само че и да решим този проблем на Велико Търново ", сподели още националният представител. Тя добави, че това, което може в този момент да се направи, е да се потърси самостоятелна лаборатория, която да установи- какво е замърсяването в града, кой е неговият източник и какъв брой се разминават резултатите с тези на институциите.

Весела Лечева: Хората се умориха да чакат
" Гражданите на Велико Търново усещат замърсяването на въздуха, до момента в който институциите дават напълно друга картина. Ние имаме вяра на сигналите на хората ", съобщи зам.-председателят на ПГ на левицата Весела Лечева. Тя добави, че в кварталите, които са директно наранени от замърсяването на „ Кроношпан ", живее към 40% от популацията на Велико Търново. „ Хората се умориха да чакат уговорките, които би трябвало на бъдат изпълнени, по тази причина въпросът към институциите е- за какво не наблюдават за тяхното осъществяване ", попита Лечева. Тя съобщи, че левицата желае чиста вода, храна и въздух за великотърновци- по тази причина от Министерство на околната среда и водите ще бъде изискана информация за работата на предприятието.

Явор Божанков: Всяко работно място в България е скъпо, само че здравето на нашите съграждани е най-важно
„ Всяко работно място в България е скъпо, само че здравето на нашите съграждани и деца е най-важно ", съобщи националният представител Явор Божанков. Той напомни, че общинските съветници от Българска социалистическа партия още преди години са почнали да се занимават с проблемите на „ Кроношпан ", а народните представители са задавали въпроси за резултати от инспекции. Той сподели още, че тук не става въпрос за политика, а за здравето на хората. „ По тематиката за „ Кроношпан " има въпроси от представители от Полша в Екологичен потенциал, Грийнпийс също има изявления, свързани със замърсяване на околната среда от тях, Англия, Полша, Румъния и Русия са наложили санкции на сдружението за замърсяване на въздуха и реките с амоняк, формалдехид и фини прахови частици ", разгласи Явор Божанков.

Народният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Валентин Ламбев разяснява, че има доста сигнали и доказателства за замърсяването на въздуха във Велико Търново, а „ Кроношпан " продължава единствено да декларира бъдещи планове за създаване на филтри на комините си. „ Ние не сме срещу такива вложения, само че желаеме да се съблюдават разпоредбите и нормите на екологичното законодателство. Нужен е и непоколебим надзор от страна на институциите, с цел да не се позволява замърсяване на въздуха ", сподели още Валентин Ламбев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР