Сблъсъците между футболните фенове и полицията при протеста срещу управлението

...
Сблъсъците между футболните фенове и полицията при протеста срещу управлението
Коментари Харесай

Международните издания: Батални сцени в София и последната капка на „гнева, който бушува отдавна“

Сблъсъците сред футболните почитатели и полицията при митинга против ръководството на Българския футболен съюз по време на мача на националните тимове на България и Унгария влезе във фокуса и на интернационалните издания.

Снимка: Ройтерс

Те дефинират протичащото се у нас като плевел митинг, безпорядък и израз на неодобрение против дългогодишно ръководство, довело до крах в българския футбол. Международните медии и организации означават желанието в обществото за промяна на управлението на БФС, с цел да се обърне този развой. Процес, поради който и сега националния тим на страната е отстранен към този момент от битката за място в Евро 2024, като се намира дъното на група G.

Снимка: Ройтерс

Ройтерс: Бомбички, факли и водни оръдия на фона на пагубна подготовка

“Български почитатели влязоха в нечовечен конфликт с полицията в София преди мача на националния тим против Унгария в подготовка за Евро 2024. Полицейските ескадрони за битка с безредиците се изправиха против демонстриращи почитатели, които хвърляха бомбички и факли по тях. Полицията отговори с пикантен спрей и водни оръдия “, разяснява Ройтерс.

Снимка: Ройтерс

„ Фенове на разнообразни клубни тимове се събраха, с цел да стачкуват против Българския футболен съюз, призовавайки за оставка на управлението му на фона на пагубната квалификационна акция за Евро 2024 за България “, показва организацията.

Inside World Football : Батални подиуми в българската столица

“София e в пламъци - митинг против Българския футболен съюз и неговия президент прерасна в принуждение “, разяснява Inside World Football.

“Батални подиуми съпътстваха квалификацията за Евро 2024 сред България и Унгария, която се игра пред празни трибуни в София, а хиляди почитатели от десетки български клубове се събраха на митинг пред националния стадион " Васил Левски ". Първоначално умислен като кротичък, митингът бързо ескалира, създавайки невиждани до момента подиуми в центъра на българската столица “, показва изданието.

Снимка: Ройтерс

„ Феновете бяха почнали да се събират часове преди началото на мача, а минути преди срещата насилието избухна пред стадиона. Столичната полиция беше изпратила близо 2000 служители на реда, с цел да пазят реда, само че те едвам съумяха да се оправят. Освен че хвърляха камъни, самоделни бомби и бутилки по полицията, почитателите подпалиха десетки кофи за отпадък, коли и полицейски бус. Към митингите на българските почитатели се причислиха и унгарци, които дойдоха в София, макар че дни преди мача БФС разгласи, че ще се играе при закрити порти “, разяснява още Inside World Football.

Снимка: Ройтерс

„ Асошиейтед прес “ : Последната капка, която вбеси почитателите

„ Последната капка, която вбеси почитателите, чийто гняв бушуваше от дълго време, пристигна с решението на Българския футболен съюз мачът в четвъртък да се играе пред празни трибуни на националния стадион в столицата. Около 1600 служители на реда бяха изпратени да обезопасят региона към празния стадион в центъра на София “, разяснява „ Асошиейтед прес “.

Снимка: Ройтерс

„ Индипендънт “: Няма различен подобен случай в историята на футбола

 „ Близо две десетилетия българският народен тим не съумява да се класира на огромен шампионат. След последните две унизителни загуби от Албания и Литва през октомври, почитателите приканиха за общонационален митинг, обвинявайки управлението на БФС за слабите резултати и призовавайки за оставки “, разяснява английското издание „ Индипендънт “.

„ През предходните седмици футболните почитатели викаха „ Оставка! “ в 18-ата минута на всеки турнирен мач – апел към президента на БФС Борислав Михайлов и неговите сътрудници, които са отпред през последните 18 години “, написа още в коментара от Острова.

Снимка: Ройтерс

„ Опасявайки се от нови вълнения против управление, предходната седмица Михайлов изиска от УЕФА - да подреди мачът да се играе при закрити порти заради изключителни условия.

„ Българският футболен съюз даде на УЕФА нужните гаранции от съответните локални управляващи и управлението на стадиона в София за семейството на мача на Националния стадион „ Васил Левски “ без аудитория “, се споделя в изказване на УЕФА. Феновете споделиха, че ходът на съюза е „ невиждан “, защото няма различен случай в историята на футбола, когато футболен съюз непринудено е изискал да бъде хазаин на футболен мач без аудитория. Решението разпали гнева освен измежду българските ентусиасти. Държавната осведомителна организация Българска телеграфна агенция заяви, че доста унгарци с билети са решили да пътуват до България, без значение дали ще бъдат позволени до стадиона. Тъй като към този момент са възнамерявали пътуването си, те възнамерявали да се включат в митинга на българските почитатели “, показва „ Индипендънт “.

Снимка: Ройтерс

„ Евроактив “ : От 2005 година футболът в България запада

Изданието „ Евроактив “ разказва протичащото се у нас като безпорядък, като подчертава върху неуспехите на българския народен тим през последните 18 години.

„ Протестиращи се събраха пред централния стадион " Васил Левски ", с цел да стачкуват против управлението на Българската футболна федерация (БФС), отпред с нейния президент Борислав Михайлов. Той е някогашен вратар и капитан на националния тим по време на най-големия триумф за отбора в историята – полуфинален мач на Мондиал 1994 в Съединени американски щати. Михайлов застава отпред на федерацията през 2005 година Оттогава футболът в България запада, националният тим не съумява да се класира за финалите на нито едно огромно състезание “, показва изданието.

Снимка: Ройтерс

„ Протестиращите упрекват БФС в неприятно ръководство, корупция, липса на бистрота и непрекъснат отвод за вдишване отговорност. Те скандираха " Оставка ", " Долу БФС ", " Михайлов вън " и издигаха плакати, осъждащи управлението на футболния съюз и неговия президент. Това, което стартира като кротичък митинг, бързо се утежни “, разяснява още „ Евроактив “, като разказва конфликта сред ораганите на реда и протестиращите.

Outlook : Футбол и принуждение

Индийското списание Outlook също прави коментар на протичащото се у нас. То проучва футболната среща в София, като показва атмосферата на принуждение, в която тя е протекла.

Радио „ Свободна Европа “: Резултатът от мача добави още една засегнатост

„ Демонстрация на хиляди български футболни ентусиасти в София с искане за оставката на президента на БФС и управлението му прерасна в принуждение с ранени и задържани. Българският народен тим не се е класирал за огромен шампионат от близо две десетилетия, а мачът на 16 ноември против Унгария добави още една засегнатост с резултат 2:2. България изглеждаше подготвена да завоюва, до момента в който бранителят Алекс Петков не вкара топката в личната си врата седем минути след добавеното време. Точката даде на Унгария всичко належащо, с цел да си обезпечи място за Евро 2024 в Германия “, разяснява Радио „ Свободна Европа “.

 Сбъсъците на 16 ноември Снимка: Ройтерс

„ В митинга преди и по време на мача участваха почитатели на разнообразни футболни тимове и елементарни жители с искане за оставката на Михайлов, който беше вратар и капитан народен тим на България, който се класира четвърти на Мондиал 1994. Над 3000 души се събраха към отцепения периметър на столичния стадион " Васил Левски ", където имаше и хиляди служители на реда “, показва още то.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР