Сблъсъкът с пистолети и ножове в югоизточния турски град Суруч,

...
Сблъсъкът с пистолети и ножове в югоизточния турски град Суруч,
Коментари Харесай

Двете версии за вчерашните кървави събития в Турция

Сблъсъкът с револвери и ножове в югоизточния турски град Суруч, вилает Шанлъурфа, завърши с 4 убити и 8 ранени, а формалната версия и разказите на очевидци за станалото внезапно се разминават.

Кървавият случай се случи по време на предизборната акция на депутата и претендент за нов мандат Ибрахим Халил Йълдъз от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР). Един от починалите е брат му Мехмет Йълдъз, който изпълнявал длъжността на негова въоръжена защита. Другите жертви на конфликта са търговецът Есвет Шеняшар и синовете му Джелал и Адил, оповестява Би Би Си (BBC).

Ердоган: Който се изпречи на пътя ни, ще бъде погубен

Целта на Ердоган в Сирия – да унижи кюрдите

Масов пердах сред турци и кюрди на летището в Хановер

Днес след края на тържествената работа за Рамазан президентът Реджеп Ердоган уточни виновниците за това закононарушение – съгласно него те изрично са от Кюрдската работническа партия (ПКК), оповестена за терористична организация в Турция.

„ Този случай е най-очевидното доказателство, че ПКК и Партия на демократичните нации се хранят с кръвта на кюрдите, като това е тактиката им за развиване и не са се отказали от нея “, разяснява Ердоган.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу разгласи, че нападението против депутата от ПСР е авансово планувано и особено квалифицирано.

Според премиера Бинали Йълдъръм полицията разполага със записи и доказателства, че обвинените са симпатизанти на ПКК.

Съпредседателката на Партия на демократичните нации Первин Булдан обаче е на по-различно мнение. Тя осъди станалото, като зави, че хората съзнателно са тласкани към провокации. Партийното управление на прокюрдската политическа мощ, която се явява третата по брой на симпатизантите в Турция, популяризира изказване, където акцентира, че медиите изопачават истината и изказванията им са неоснователни.

Според разнообразни източници, депутатът от ПСР е влезнал в дюкяна на семейство Шеняшар и настоял да се гласоподава в негова поддръжка.

„ Нашият избор е явен, тук гласове няма да получите “, отвърнал бащата. Последвало строго предизвестие от страна на депутата, че щом няма да получи гласовете им, фамилията повече няма да има бизнес на това място. Отговорът бил „ Ние няма да гласуваме за вас и няма да мръднем отсам. Хайде забележим какво ще извършите? “.

Словесната престрелка минала във физическа кавга, депутатът се нахвърлил с юмруци върху единия брат, който другият опитал да отбрани. Чули се изстрели от револвер, дребният брат паднал повален на земята, мелето прераснало във въоръжен конфликт, в който погубен братът на депутата.

Местни източници на Би Би Си настояват, че спорът има история отпреди 3 дни.

Тогава същият народен представител дошъл в дюкяна на същите търговци и изискал поддръжка на вота за себе си, само че отговорът отново бил негативен. Очевидец, поискал анонимност заради съображения за сигурност, разказал, че фамилията от 20 година се прехранва с търговия в огромния си магазин на същото място.

„ Най-малкият от 4-имата братя е преподавател и през ваканцията работи в магазина. Видях с очите си по какъв начин братът на депутата, който е негова защита, простреля Джелал. Близките му пробваха да отвърнат с ножове на нападението. А когато цивилните служители на реда от групата на депутата се отдалечиха, още веднъж имаше изстрели “, споделя анонимният източник.

Той прецизира, че не фамилията първо е протегнало ръка към огнестрелните оръжия, само че когато съпътстващите депутата почнали да стрелят, тогава бащата и синовете извадили ножовете, а по-късно един от тях отвърнал и с пушка-помпа.

Полицията не позволила цивилни жители да влязат в магазина. Според известия от Суруч, роднините на отведените в болничното заведение тежко ранени братя са нападнали незабавните медици, а бащата, който дошъл да узнае ориста на децата си, е бил погубен там от защитата на болничното заведение.

Източници на Би Би Си обаче настояват, че точно околните на депутатската група са направили нападението в болничното заведение, тогава е погубен раненият брат, както и бащата. Записи от охранителните камери демонстрират вреди и локви кръв към и по носилката с ранения.

Съюзът на лекарите в Суруч излезе с декларация, в която се показва, че двама от мъртвите са убити в болничното заведение, а останалите лечебни заведения в региона не са разрешили коли за спешна помощ да отидат на мястото на престрелката.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР