„Сблъсък с президента не сме имали. Аз направих искане до

...
„Сблъсък с президента не сме имали. Аз направих искане до
Коментари Харесай

Гешев: Сблъсък с президента не сме имали


„ Сблъсък с президента не сме имали. Аз направих искане до Конституционния съд за пояснение на една разпоредба, която за мен не е ясна. Прокуратурата има огромен капацитет, който не е употребен. Колко да ни е мъчно? Живеем в лична страна, взимаме положителни заплати. Не стрелят по нас, към този момент. Единственото, което можем да създадем, е да дадем на българите, това което чакат. А те чакат повече правдивост и това, което те назовават „ престъпен преход” да свърши. Знам, че прокуратурата не може да направи всичко, само че се опитваме”. Това съобщи в изявление за БНР основният прокурор Иван Гешев.

"Колегите схващат, че в последна сметка работят за себе си и своите деца. Ние живеем в една хубава страна, колкото и да сме черногледи като нация. За разлика от доста страни нямаме чак такива проблеми с престъпността. Нямаме неразкрито ликвидиране. Нямаме престрелки сред наркобанди. Една да се случи и ще падне държавното управление. Не споделям, че при нас е идеално. Имаме два казуса. Първият е неналичието на възпитание и че се краде доста. Вторият ни проблем е битовата престъпност в избрани региони и дребни обитаеми места. Ако страната си е на мястото, тези проблеми могат да бъдат сведени до естествени граници, това може да бъде направено”, счита Гешев.

„ Главният прокурор и прокуратурата нямат персонални врагове. Това е политика на президента - да не подписва указите от първия път, това е негово пълномощие. Не може някой да му се сърди. С това не виждам никакъв проблем. Този спор, който инициира президентът, съгласно мен, е на тематика „ Има някакъв проблем, намерете го” и той не е ясно дефиниран. Президентът инициира спор, обвързван с прокуратурата. Не ми е ясно тъкмо какъв, защото прокуратурата не беше поканена. Не са ме канили в президентството. Да те кани консултант е обидно за институцията”, съобщи основният прокурор.

„ Записите на Радев са доказателства по делото. Аз знаех какъв резултат ще провокират. Това не е изключение. Това е жанр на държание на структурите, които управлявам. Моето надълбоко схващане е, че прокуратурата би трябвало да изяснява дейностите си и да показва гледната си точка. Ние би трябвало да пазиме позицията си и да обясняваме дейностите си. Заставаме зад избрани тези, българските жители ще кажат дали сме прави”, безапелационен е Гешев.

„ Това, което излиза наяве, е, че има следствие на спецпрокуратурата, което е с по-голям размер от показаното в медиите. Констатирано е, че лице, евентуално президентът, приказва с военачалник Стойков. Какъв щеше да е моят верен ход, да го скрия това дело? Не се обръщам към Народното събрание, тъй като не сме изяснили дали е президентът и дали е осъществено престъпление”, добави още основният прокурор.

На въпросът дали чака позвъняване от вида "Ало, Ваньо “, Гешев отговори, че не счита, че "има такива самоубийци ", визирайки изпратения SMS от съветника на президента.

Той съобщи, че ще бъде направено всичко допустимо България да прибере Васил Божков. Той даде за образец и случаите с Арабаджиеви и Баневи. По тематиката с изгонването на Цветан Василев, основният прокурор счита, че виновността е на сръбските управляващи, а не в българската страна.

„ Хората, които работят в съда, работят под извънреден стрес, събота и неделя. Във всяка конструкция има черни овце. Въпросът е да локализираме проблемите си и да ги решаваме. Всеки би трябвало да си поема отговорност. Проблемите на съда са за Лозан Панов. Това, което направиха Съединени американски щати, са дейности съгласно тяхното право. Това е политически и юридически инструмент, който те употребяват, с цел да ни подкрепят в битката с корупцията. За мен това са партньорски действия”, разяснява Гешев. За статута на Андон Миталов той бе безапелационен, че би трябвало да бъде запитан Лозан Панов.

„ Най-вероятно една част от сбирката на Божков е открадната. След това евентуално е изведена отвън България и е изпрана през подправени аукциони. Подозирам, че в сбирката на Божков ще се окажат един куп предмети с историческа ценност”, изясни Гешев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР