Сблъсък на младата Земя с меркуроподобен планетен ембрион преди 4,4

...
Сблъсък на младата Земя с меркуроподобен планетен ембрион преди 4,4
Коментари Харесай

Въглеродът на Земята има извънземен произход

Сблъсък на младата Земя с меркуроподобен планетен ембрион преди 4,4 милиарда години е снабдил планетата ни с въглерод – основната причина за съществуването на живот. До това умозаключение стигат учените след разбор на съотношението на летливите детайли в мантията.

Според екипа на Раджийп Дасгупта от Университета Райс, конфликтът, донесъл въглерод (респективно живот) на Земята e станал единствено към 100 милиона години след възникването на нашата планета. Учените имат вяра, че това проучване дава отговор на дълго разисквания въпрос за произхода на въглерода. Досега учените спореха по тематиката, защото компютърните модели демонстрират, че при започване на Земята въглеродът няма метод да се задържи, би се изпарил изцяло или би останал заключен в земното ядро.

Една от желаните теории беше, че летливите детайли като въглерод, сяра, азот и водород са „ прибавени извън “, чак след възникването на земното ядро, изяснява съавторът на проучването Юан Ли. Всички детайли попаднали по този метод – посредством астероиди – през първите 100 милиона години от възникването на Земята, биха изчезнали, поради интензивната горещина на световния океан от магма, покривал земната повърхнина през този интервал от време.

Проблемът на тази доктрина, която изяснява произхода на доста съществени детайли е, че не са известни астероиди, които да пресъздават съотношението на тези детайли в силикатната част на планетата, споделя Ли.

По тази причина в модели и опити учените търсят различен, извънземен източник и се придържат към богатите на сяра и силиций планетни ядра на Марс и Меркурий. Експериментите демонстрират, че въглеродът произлиза от такива ядра на сходни на Земята тела и че може да бъде всмукан от силикатна тога като земната. Предпоставка за това е догатката, че сплавите на желязото в ядрото са богати или на сяра, или на силиций.

Резултатът на нашите калкулации демонстрира, основан на съотношението въглерод-сяра и наличното количество въглерод, че планетен ембрион, сходен на Меркурий се е сблъскал със Земята и е бил всмукан от нея

, споделят учените в умозаключение.

Тъй като става дума за обект с толкоз огромни размери, ядрото на тази планета би било непосредствено погълнато от земното ядро, а богатата на въглерод тога би се смесила изцяло с тази на Земята.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР