Сбъркани законови промени доведоха тези дни до огромни опашки пред

...
Сбъркани законови промени доведоха тези дни до огромни опашки пред
Коментари Харесай

Сбъркан закон доведе до огромни опашки пред Агенцията по вписванията

Сбъркани законови промени доведоха тези дни до големи опашки пред офисите на Агенцията по вписванията. Те са резултат от необятно рекламираните ограничения на ръководещите за "намаляване на административната тежест пред компаниите ".

Последните промени в Закона за счетоводството трябваше да улеснят бизнесмените, които не развиват активност повече от година. Според законовата смяна от тях към този момент не се изисква да разгласяват своите годишни финансови доклади, за което трябваше да заплащат и държавни такси.

Собствениците на неактивните компании имат ново обвързване - да разгласят до 31 март неосъществяването на активност със специфични заявления, които се разгласяват в Търговския указател, написа в. Сега. Това те би трябвало да създадат персонално или посредством упълномощени от тях лица.

Декларациите могат да се подадат и онлайн, само че с електронен автограф, за който се изисква такса. Но търговците, които от години са замразили компаниите си, явно нямат сметка да заплащат всяка година по 60 лева за поддържане на електронен автограф. Така пред офиса на Агенцията по вписванията до края на март би трябвало да минат шефовете на 188 751 неактивни предприятия, в случай че се съди по данните, посочени в претекстовете към закона.

До момента сме приели над 150 000 заявления, обявиха през вчерашния ден от Агенцията по вписванията. Въпреки че са отворени 12 гишета, които работят без почивки, чакането на опашка лишава повече от час. Положението се утежнява, защото новата декларация към този момент се изисква и от неактивните сдружения с нестопанска цел.

От началото на годината с смяна в различен закон всички близо 45 000 НПО-та в България би трябвало да се пререгистрират от окръжните съдилища към Агенцията по вписванията. Само че крайният период е чак 2020 година Разминаването сред двата закона основава напрежение и значително юридически лица с нестопанска цел не знаят кое по-напред да създадат - да подадат декларация, че не развиват активност, или да се пререгистрират. От една страна, в случай че изтърван датата 31 март, те подлежат на санкция от 200 до 1000 лева и имуществена глоба от 300 до 2000 лева

От друга страна, повече от ясно е, че Агенцията по вписванията няма техническа опция в интервала от 1 януари до 31 март да пререгистрира всички лица без активност.

Асоциацията на организациите на българските работодатели сигнализира още при започване на март за казуса с писма до министрите на финансите и на правораздаването. От дирекция "Данъчна политика " към финансовото министерство са дали отговор, че одобряват изложените от работодателите претекстове, които ще бъдат взети поради при подготовката на идващ законопроект за изменение на Закона за счетоводството. Това значи, че разказаният параграф 22 се резервира, а неподалите заявления във всеки миг могат да чакат санкции за нарушение по тяхната виновност.

Сегашното напрежение пред Агенцията по вписванията е извънредно, тъй като опашки там се образуват нормално когато стартира да наближава крайният период за предаване на годишните финансови доклади на компаниите - 30 юни. Всяка година организацията се оказва затруднена да посрещне напора от компании, оставили предаването на докладите си за последните вероятни дни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР