Създателите на шпионския софтуер Пегас, с който са следени хиляди

...
Създателите на шпионския софтуер Пегас, с който са следени хиляди
Коментари Харесай

Българската следа в аферата „Пегас“: Засега няма данни софтуерът да е използван у нас

Създателите на шпионския програмен продукт " Пегас ", с който са следени хиляди публицисти, деятели и политици – компанията NSO е имала клон в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Според " Мудис " компанията има офиси в Израел, Кипър и България с общо 750 чиновници.

Компанията има седем чиновници в България, излиза наяве от обществения ѝ профил " Линкдин ". Източник на bTV от службите заяви, че за момента няма данни за подслушвани публицисти и политици у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

bTV се свърза с един от създателите на следствието на аферата " Пегас ". Унгарският публицист Саболч Пани се включва към интернационалния екип, когато излиза наяве, че още 300 унгарци са били подслушвани.

„ Успяхме да идентифицираме още няколко публицисти, в това число един от моите сътрудници, който седи безусловно до мен “, описа Пани пред bTV.

Неговият телефон е бил вързан за шпионския програмен продукт в продължение на седем месеца. Няколко източници към този момент удостоверяват, че софтуерът е платен от Унгария. Властите в Будапеща отхвърлят.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Те нападат цялото следствие, като се пробват да внушат, че ние сме сътрудници на Джордж Сорос “, споделя Пани.

Александър Свредлов е работил в отдела за сигурност на " Майкрософт ". Казва, че потреблението на " Пегас " по света към този момент е безотговорно.

„ В рамките на няколко секунди, знаейки единствено телефонния номер на човек, те получават цялостен достъп до неговия телефон “, разяснява специалистът по киберсигурност.

Създателите на софтуера нападат журналистическото следствие.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Изглежда, че " неидентифицираните източници " са дали информация, която не се основава на обстоятелства и е надалеч от действителността “, се споделя в позиция на компанията.

„ Ако знаем, че един режим убива своите бранители на човешки права и ние му продадем този програмен продукт, къде е нашата морална отговорност? “, пита Свредлов.

Снимка: btvnovinite.bg

До излъчването на този репортаж от Министерство на вътрешните работи не дадоха отговор на въпроса дали са проверявани сигнали, свързани със " Пегас ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР