Съюзниците в НАТО претърсват редиците си за наследник на генералния

...
Съюзниците в НАТО претърсват редиците си за наследник на генералния
Коментари Харесай

Нежна революция в НАТО! Алиансът спешно търси наследник на Столтенберг

Съюзниците в НАТО претърсват редиците си за правоприемник на генералния секретар Йенс Столтенберг, разяснява през днешния ден „ Политико “.

Столтенберг, някогашен министър председател на Норвегия, е на най-високия граждански пост в пакта от октомври 2014 година Мандатът му бе продължен до септември 2022 година, което оставя малко повече от година за координиране на правоприемник.

В щабквартирата формалните полемики таман започнаха, а наследникът на Столтенберг се чака да бъде показан на лидерска среща на НАТО в Мадрид в края на пролетта или началото на лятото идната година.

Но спекулациите в Брюксел и други столици на страни от Алианса към този момент се множат. Някои публични лица, дипломати и анализатори декларират, че след 72 години е извънредно време общоприет секретар да бъде дама. Други декларират, че предвид на продължаващото опълчване с Русия избирането на източноевропеец ще изпрати значим сигнал на Москва.

Предвид тези два императива три имена незабавно изскачат на върха на листата с евентуални кандидатки, отбелязва изданието.

Това са някогашната президентка на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, на Литва - Далия Грибаускайте и актуалният държавен глава на Естония Керсти Калюлайд.

Все отново някои наблюдаващи показват, че изборът на общоприет секретар от балтийска страна, в частност Грибаускайте, може да бъде сметнато за прекомерно неприятелски ход към Москва в миг, в който президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се пробва да стабилизира връзките сред Русия и Запада.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР