Съюзниците на Украйна драстично са намалили обещанията си за нова

...
Съюзниците на Украйна драстично са намалили обещанията си за нова
Коментари Харесай

Военната помощ за Украйна е на най-ниско ниво от началото на войната

Съюзниците на Украйна фрапантно са понижили обещанията си за нова помощ за страната, които са спаднали до най-ниското си равнище от началото на войната, сподели следенето на помощта за Украйна, осъществено от Института в Кил, съобщи Агенция Франс Прес.

" Динамиката на поддръжката за Украйна се е забавила ", съобщи основаният в Германия институт, като добави, че новата военна, финансова и филантропична помощ, обещана на Украйна сред август и октомври 2023 година, е намаляла с съвсем 90 % в съпоставяне със същия интервал на 2022 година, достигайки най-ниската си точка от началото на войната през февруари 2022 година

Данните идват на фона на признаци за възходящи пукнатини в западната поддръжка за Украйна, защото дълго чаканата контраатака на Киев не съумява да реализира пробив, а вниманието на света се насочва към войната сред Израел и Хамас.

В Съединени американски щати републиканците в Сената блокират спомагателното финансиране на Украйна в спор с демократите по отношение на сигурността на американските граници, до момента в който в Европейски Съюз договарянията по пакета от 50 милиарда евро за Украйна през идващите четири години се проточват.

Данните на Института в Кил демонстрират, че новоотпуснатите помощи сред август и октомври 2023 година възлизат на едвам 2,11 милиарда евро, което съставлява 87% спад на годишна база.

От 42 страни донори, проследени в изследването, единствено 20 са поели ангажимент за нови пакети помощи за Украйна през последните три месеца, което е най-малкият дял от началото на войната.

" Като се има поради несигурността по отношение на по-нататъшната помощ от Съединени американски щати, Украйна може единствено да се надява Европейски Съюз най-сетне да одобри от дълго време оповестения пакет за поддръжка в размер на 50 милиарда евро ", се сподели в отчета, като се добави, че всяко по-нататъшно закъснение ще ускори офанзивата на Русия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР