Съюзниците на САЩ купуват най-новите американски изтребители Ф-35. Въпреки това

...
Съюзниците на САЩ купуват най-новите американски изтребители Ф-35. Въпреки това
Коментари Харесай

Разследват паданията! Пентагонът е разтревожен от развитието на ситуацията с F-35

Съюзниците на Съединени американски щати купуват най-новите американски изтребители Ф-35. Въпреки това Пентагонът оповестява за проблеми: по-малко от една трета от самолетите от този модел са подготвени да извършват всички бойни задания. Какви " детски заболявания " към момента преследват най-скъпата авиационна стратегия в историята?

Наранената горделивост на Пентагона

Веднага след представянето на F-35 “Лайтнинг-2 ” ( " Мълния " ) сътрудниците в Северноатлантическия алианс се изредиха на опашка. Онзи ден Румъния се причисли към листата с съвсем двадесет страни - само че Букурещ би трябвало да изчака най-малко осем години.

Този изтребител трябваше да стане главният в НАТО за половин век. Ето за какво, да вземем за пример, някои съставни елементи не се създават в Съединени американски щати. В плана вземат участие общо девет страни.

Изискванията към самолета са най-високи: стелт, скорост, маневреност, поразяваща мощност, опция за носене на нуклеарно оръжие. Всичко, за което могат да мечтаят генералите.

Моделът е създаден в три разновидността:

F-35A - най-простият софтуерно, най-евтиният (около 80 милиона $ на машина) и най-масовият - съюзническите страни имат намерение да закупят повече от 2500 единици

F-35Б - за морската пехота на Съединени американски щати и английския флот - с вид за късо политане и отвесно кацане. С 25 милиона по-скъп. Пентагонът възнамерява да ги употребява на десантни кораби клас “Америка ”, които влязоха в употреба през 2010 г.;

F-35Ц - самолетоносачна версия с кука за кацане на самолетоносачи, увеличени крила и опашка. Цената е към 95 милиона $.

Като цяло желаят да сглобят към 3500 Ф-35. Възникнаха обаче компликации.

Не е първ ия сигнал

Този изтребител беше разгласен за правоприемник на F-16 през 2007 година, когато прототипът излетя. Армията получи първите машини пет години по-късно.

“Локхийд ” даде обещание през 2001 година до 2010 година да извърши поръчка за цели 2852 единици. За това корпорацията изиска 233 милиарда $. През 2004 година цената се удвои.

През 2013 година изостанаха със седем години. До 2022 година програмата нарастна до 1,7 трилиона $. Всеки час от полета на Ф-35, както откри Сметната палата на Съединени американски щати, коства на данъкоплатците 42 000 $.

И най-важното: изтребителят не оправдава упованията.

Преди две години Пентагонът заяви, че единствено 36% от машините са изцяло използваеми. Оттогава има нови бракове.

Пето потомство?

Списъкът с проблеми към този момент не е десетки, а стотици.

Сред изключително тежките - недостатък в електроцентралата. През декември Ф-35Б се разруши по време на отвесно кацане във военновъздушната база “Форт Уърт ”. Пилотът съумя да катапултира, само че доставките и полетите за приемане бяха замразени за два месеца. През март компанията производител сподели, че е схванала какво не е наред. Но казусът не може да бъде отхвърлен незабавно. Освен това имаше дефицит на мотори.

Не е елементарно и с видимо наложителното условие за изтребител пето потомство - хвърчене със свръхзвукова скорост. Ако палубните версии на Ф-35 са в този режим прекомерно дълго, те ще претърпят увреждане на обшивката и ще изгубят стелт. Стелт покритието набъбва. Антените в опашната част също отхвърлят.

Пентагонът реши да ограничи свръхзвуковия полет до няколко десетки секунди. Отстраняването на този недостатък се смяташе за прекомерно скъпо.

Пилотите също са изправени пред провокации. Хипоксия - има 40 такива случая, най-вече с F-35A.

През май 2020 година затова един от самолетите се разруши - водачът се замая. Както се оказа по-късно, системата за подаване на О2 се е развалила. Също по този начин в кабината е имало скокове на налягането, водещи до баротравма.

Няколко машини катастрофираха заради софтуерни проблеми. Освен това имаше недоволства по отношение на " зеленото зарево " на екрана на рекламирания шлем. Между другото, коства колкото спортна кола: 400 хиляди $.

Някои произшествия даже наподобяват като зла подигравка - Пентагонът забрани полетите при гръмотевична стихия. Изкуствената " гръмотевица " се троши от естествени мълнии.

Производителите не престават да усъвършенстват машината. Това се показва в спомагателни разноски, макар че цената на програмата така и така е галактическа. Като цяло не е несъмнено, че договорите ще бъдат изпълнени в период.

Както означи починалият сенатор Джон Маккейн, F-35 беше „ христоматиен образец за това какъв брой разрушена е американската система за публични поръчки в региона на защитата “. Но съдружниците на Съединени американски щати са принудени да продължат с покупките на тази котка в торба.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР