„Съюзът ще предостави макрофинансова помощ в размер на не повече

...
„Съюзът ще предостави макрофинансова помощ в размер на не повече
Коментари Харесай

EП одобри нов пакет от финансова помощ за Украйна за 1,2 млрд. евро

„ Съюзът ще даде макрофинансова помощ в размер на не повече от 1,2 милиарда евро, която ще бъде разполагаем в поддръжка на макроикономическата стабилизация и стратегия за фундаментални промени в Украйна “, се споделя в признатия от депутатите документ. В него се отбелязва, че „ тази помощ ще бъде предоставена под формата на заеми “ и „ ще служи за покриване на платежния баланс на Украйна, както е маркирано в програмата на Международния валутен фонд “.

След утвърждението на съответното решение на Екологичен потенциал парите ще бъдат преведени в Киев на два транша от по 600 милиона евро в границите на 12 месеца.

В документа се отбелязва, че „ причина за даването на макрофинансовата помощ от Съюза е ефикасното съблюдаване от Украйна на демократичните механизми, в това число многопартийна парламентарна система, както и гаранции за правата на индивида “.

„ Опасността, подбудена от настоящето геополитическо напрежение и терзанията по отношение на обстановката на границата с Русия, нарастват устойчиво от средата на ноември. Те мощно повлияха на доверието на вложителите, което се потвърждава от непрекъснатия приключване на капитал и намаляването на формалните валутни запаси. “, се споделя в решението.

„ Отслабването на гривната, макар интервенциите на Националната банка на Украйна и виртуалната загуба на достъп от страна на държавното управление до финансовите пазари натежават макроикономическите вероятности “, акцентират създателите на документа.

Те също по този начин показват „ сложната обстановка, породена от пандемията, ниското равнище на имунизиране на популацията против ковид (33% в края на януари) и отслабването на доверието на вложителите заради възходящото напрежение “.

„ Корупцията към момента е необятно публикувана, държавните промени не са приключени “, показват от Европейския съюз (ЕС).

Повечето от средствата, предоставени по стратегиите за макрофинансова помощ на Европейски Съюз, са ориентирани към обслужване на външния обществен дълг на Украйна. По-рано ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейски Съюз към този момент е дал на Украйна рекордна сума от 17 милиарда евро помощ от 2014 година насам.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР