Съюзът на българските писатели (СБП) категорично подкрепя на наследниците на

...
Съюзът на българските писатели (СБП) категорично подкрепя на наследниците на
Коментари Харесай

Съюзът на българските писатели е срещу откриването на “македонски“ клуб в Благоевград

„ Съюзът на българските писатели (СБП) изрично поддържа на наследниците на великия български стихотворец Никола Вапцаров  да не бъде откриван в Благоевград " македонски " културен клуб с неговото име ". 
Прочетете още
Това се показва в позиция на ръководителя на Съюз на българските писатели Боян Ангелов, предава Българска телеграфна агенция. Откриването на „ клуба " ще бъде на следващия ден в Благоевград. Председателят на опозицията в Северна Македония Християн Мицкоски ще участва на него.
 
„ Претенциите на братята от Северна Македония не са основателни, тъй като всички документи, които имаме, а и нашето самочувствие и възприятие,  което имаме ние, роднините - аз като племенник, сестра ми като племенница, татко ми като негов брат, постоянно сме твърдели, че сме българи, тъй като сме родени от майка българка и татко българин. А във въпросника на Вапцаров си написа ясно, че по генезис е българин, с народност българин ", безапелационен е Никола Вапцаров, племенник на поета.

На същата позиция е и изтъкнатият режисьор и член на Съюз на българските писатели Мая Вапцарова, племенница на безсмъртния стихотворец.
 
„ Ние, българските писатели, имаме вяра, че кметът на Благоевград, господин Илко Стоянов, ще предприеме всички законови ограничения за разстройване на тази провокация и поддържаме изказването му, че в града постоянно е царял дух на гостолюбие и всички жители на Република Северна Македония са добре пристигнали в града, стига да не накърняват българските национални светини ", се споделя още в изказването.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР