Сайтът на обществената британска телевизия Би Би Си публикува специална

...
Сайтът на обществената британска телевизия Би Би Си публикува специална
Коментари Харесай

Български град стана номер едно! Чужденците полудяха

Сайтът на публичната английска телевизия Би Би Си разгласява специфична публикация за български град в секцията си за пътувания TRAVEL. Авторът ѝ Аластър Гил разказва атмосферата в него, която като че ли придвижва в предишни десетилетия, само че и впечатлява с красивата си природа.

Темата обаче е друга – по какъв начин Банско  се трансформира в новия привлекателен център за цифровите номади от целия свят, като измежду основните функции за това е тази на прочут фестивал, който се организира от 2020 година, само че и на общността, която последователно се построява, написа Блиц.
-->
Пристигайки в Банско за първи път, може да имате чувството, че сте се пренесли в една „ по-обикновена “ ера. Щъркели гнездят на телеграфни стълбове, баби със забрадки клюкарстват под ябълковите дървета в ъглите на улиците, а роми с каруци препускат по пътя, теглени от коне. Над алените покриви и боровите скатове се издигат мраморните върхове на Пирин планина в Югозападна България - надвисвайки над града и неговите ски зони като разперени криле на приклекнал змей.

В един топъл ден това лято повече от 700 бизнесмени и хора със свободни специалности препълват кафенетата на този недодялан град с население от 10 000 души, а езици от иврит до японски изпълват въздуха.

В постройка на централния площад млад немец възхвалява достолепията на четиричасовата работна седмица в претъпкана зала, до момента в който в локалния парк стотици цифрови номади гледат своите връстници да приказват по тематики, вариращи от AI и мрежови тактики до здравни препоръки. Вечерта посетителите на фестивала танцуват и пият в бар навън.

При четвъртото си издание Bansko Nomad Fest се превърща от малко събитие в най-големия в света годишен празник на цифровия номадски живот. Това едноседмично джамборе с десетки излъчени онлайн диалози, групови вечери и действия като празненства с огън и рафтинг, всички те проведени от дребна войска от доброволци.

Увеличаващият се брой на цифровите номади в Банско е най-видим по време на фестивала, само че това е единствено половината от историята. Според уеб страницата Nomad List градът е „ най-постоянно растящият център за отдалечена работа “ в света през последните пет години. От 2018 година той е повишен с 231% - повече от Варшава, Мадрид и обичания на софтуерните медии Талин.

Последните статистики демонстрират, че всеки месец Банско приютява повече от 300 души, които работят отдалечено, като през ски сезона хората в града за доста повече.

“Това, което в действителност отличава Банско, е какъв брой спокойна, отзивчива и гостоприемна е общността тук “, разяснява Камил Поаре, френски маркетинг управител, който идва с колегата си в градчето през 2018 година

„ Всеки си път си припомняме това, когато се връщаме от нашите пътувания и се включваме още веднъж в обществения живот на града “, споделя още той.

Многообразието на обществените събития тук е удивително – измежду тях са уроци по салса, проведени вечери, настолни игри, спорт, екскурзии до горещи извори, викторини и барбекюта. Много от тях са отворени за всеки – без значение дали е цифров бродяга, или не.

.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР