Саймън Прайс е изпълнителен-директор на британската компания Еxawatt, базирана в

...
Саймън Прайс е изпълнителен-директор на британската компания Еxawatt, базирана в
Коментари Харесай

Саймън Прайс: Електромобилите трябва да бъдат с по-малък пробег

Саймън Прайс е изпълнителен-директор на английската компания Еxawatt, основана в Шефилд, която се занимава с пазарен, софтуерен разбор и прогнозиране в областта на фотоволтаиците, електрическите автомобили, литиево-йонни акумулатори и съхранението на сила. Компанията е единствено на 7 години и съставлява ново потомство tech-economic консултантство за възобновими източници на сила и всичко обвързвано със зеления преход. Той също по този начин е постоянен преподавател на разнообразни конгреси в Европа, като в България организира лекция в Стопанския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " на тематика " Съхранението на сила е ключът към възобновимата сила ". В България нямаме богат опит с компании като Exawatt, занимаващи се с финансово-технически разбор в областта на фотоволтаиците, батериите и електрическите автомобили. Може ли да обясните каква тъкмо е работата ви?
Най-простия метод да се изясни работата на Exawatt е, че търсим способи за декарбонизация посредством електрифициране. Защото е повече от ясно, че светът върви към ограничение на въглеродната си взаимозависимост и това е в огромна степен подвластно от електрифицирането на стопанската система. За наслада съвсем всички процеси подлежат на електрифициране- превоз, услуги и коли. Ако успеем да електрифицираме и доставката на сила, тогава може да се каже към този момент, че е реализиран триумф. Тук обаче разковничето е, че би трябвало да се реши по какъв начин електрическата енергия да стига от точка А до Б и по какъв начин да се съхранява. Това на пръв взор наподобява просто, само че не и на процедура по този начин.
България неотдавна имаше своя миг на размишления за съхраняването на ток, защото най-голямата батерия на страната - ПАВЕЦ " Чаира " аварира и сега не се употребява.
Да, чух за това, макар че не съм осведомен в елементи какво се е случило. Помпено-акумулиращите централи обаче имат по-голямо значение за съхранението на електрическа енергия в къси интервали, в сравнение с в дълги. Те са супер ефикасни за няколко часа и за доста огромен размер на мощ.
Реклама
Нашата компания е профилирана в няколко съществени неща от основаването си през 2015г.: солари, оценка на работата на слънчеви системи, разбор на вериги на доставки на материали/суровни и прогнози на цени. Ние сме хората, които вършат разбори по какъв начин да се случва съхранението на сила в определние браншове или да вземем за пример за някой огромен слънчев парк.

Това е концепцията на компанията - финансов разбор и софтуерно моделиране, с цел да може да има баланс сред двете. Мисля, че главната причина да няма в България към момента сходен вид компания е, тъй като хората се интересуват най-много от крайния артикул, т.е фотоволтаичния панел или батерията. Не се обръща внимание да вземем за пример на производството, от кое място идват суровините или усъвършенстването системата за предпазване на ток, с цел да се съхранява повече. Това не е изненадващо и мисля, че в редица страни, даже и при нас във Англия, е по този начин. Според мен " веригата на доставки " е следната: бизнесът се интересува от крайния артикул на огромните производители, без значение къде са те и по какъв начин се случват процесите. Но това ще се промени, тъй като методът, по който хората зависят от електрическата енергия, се трансформира.
Българският Енергийния систематичен оператор (ЕСО) има проект, съгласно който в идващите 10 години би трябвало да се построят 10 000 зарядни станции за електрически автомобили. Това съгласно вас изпълнимо ли е поради пазара? В момента в страната има към 600.
Нека си представим следната обстановка: зарядните, които са в домовете са по 3 киловата, бързите зарядни за електрически автомобили на автомагистралата са по 50 киловата, а супер зарядните на Tesla са да вземем за пример 120 киловата. След 10 години, ние ще имаме потребност от микс сред всички тях, с цел да може да проработи системата или да вземем за пример този проект в България. Проблемът обаче са литиево-йонните акумулатори. Те не обичат да бъдат зареждани бързо, тъй като техният потенциал понижава и се чупят. Това важи даже за тези на айфоните. Затова и решението за електрическите автомобили е те да се зареждат постепенно, за което притежателите им имат време в градска конюнктура. А единствено, когато се случи да пътуват до Бургас или Варна, да употребяват бързи зарядни, с цел да не си губят времето по пътя.

Важно е инфраструктурата да се направи по този начин, че когато в един парещ летен ден електрическият автомобил стигне до станция за зареждане, да не би трябвало да чака 30 минути индивида преди него. Важно е и постоянно зареждачката да работи и да няма дефицит на ток, тъй като това би било извънредно за един електрически автомобил. С две думи - с цел да проработи системата, би трябвало да има бързи станции, които са на всички места и работят постоянно.
Реклама
За да се случи това обаче, има потребност от ток от мрежата, който да ги зарежда. Представете си, че в случай че в един избран район в България има 10 зарядни по 50 киловата, това са общо 500 киловата. Това би могло да е ужасно доста за въпросната област, повече даже от потреблението на всичките села в близост. Затова има потребност от акумулатори, които да съхраняват електрическата енергия и да може колите постоянно да имат достъп до нужното им количество, даже и мрежата да не може да го доставя в този миг.

В идеалният случаи, токът ще идва от местни възобновими източници - слънчева сила през лятото и вятърна през зимата. Това не е по никакъв начин невероятно и за мен по този начин би трябвало да се моделира отсега нататък.
Казвате, че България би трябвало да се възползва от географското си състояние, най-много слънчевата светлина, до която други страни като Англия нямат подобен достъп. Може ли поради това да се каже, че страната има преимущество в зеления преход?
Когато става въпрос за географско състояние - България е разположена доста добре. Не би трябвало да се не помни, че имате сериозен капацитет за офшорни вятърни централи в Черно море. Но мисля, че най-голямото преимущество е ниската плътност на популацията. Държавата не е дребна, а в нея не живеят доста хора. От тази позиция, България освен може да реализира климатичните си цели за възобновими източници, а даже да е главен снабдител на страните в близост. В дълготраен проект, тя би представлявала доста забавен пазар за инвестиция точно поради това. Ако съпоставим с Англия, там има доста капацитет за вятърна сила, само че доста огромно население и не изключително доста слънце, и това ни слага в по-трудна позиция.

Според мен, тук в България главната роля в идващите години ще играят икономическите вероятности за нови вложения.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Енергетика 3 Банки и финанси 1 Енергетика 2 Свят 3 Здравеопазване 1 Право 2 Икономика 3 Коментари и разбори Реклама Вие се занимавате с разбор на всички променливи на цените на фотоволтаичните панели, коя е най-съществената променлива, която предопределя и крайната цена?
Безспорно, силиций (polysilicon). В клетката има още алуминий, сребро и други материали. Но в случай че би трябвало да заключа кои са фундаментите- това са силиций, алуминий и стъкло. И от тях най-много зависи крайната цена на продукта.

Заради това за пръв път от над 10 години цената на панелите скача - има дефицит по отношение на търсенето на въпросния силиций. Хубавото е, че производството му ще се усили в идващите 18 месеца и тогава цената ще стартира да се стабилизира и да пада.
Кой е най-големият производител на този материал?
Китай. Всъщност не мога да се сетя за съществена суровина или материал в този бранш, който да не се създава основно там. Силициеви предприятия имаше в редица други страни в Европа, само че просто Китай се възползва най-добре от промишлеността и стана водач.
А на литий?
Литият идва основно от Австралия и от Южна Америка ( Чили, Боливия и Аржентина).
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама България създава слънчеви панели също, може ли обаче това произвеждане да е конкурентноспособно на други пазари в близост?
Това е допустимо, само че същинското предизвикателство е в мащаба на производството, а не къде се намира то. Всички подвластен от размера на веригата за доставки. Ако има произвеждане за хиляди панели, с голяма централизация на първични материали, явно това ще поддържа по-ниска цена.

Ако си представим, че панелите се сглобяват в България, това не би било задоволително. Защото въпреки всичко всичките първични материали и материали биха били внасяни от чужбина и като се добави и заплащането на превоза, това трансформира доста бизнеса. За да има триумф българското произвеждане, това значи, че първо би трябвало да се развият повече веригите за доставки в самата Европа и да се влага на континента, а не да се разчита напълно на Азия. Например, има силиции в Германия, само че няма европейско произвеждане на пластини. За да се вършат панели, има потребност пък от произвеждане на кафези, а това се случва още веднъж единствено в Германия. Едно нещо, което може да се развива в Европа, защото не изисква толкоз голяма инвестиция, е сглобяването на самите модули. Абсолютно, това може да се случва в България, само че зависи от къде ще се вземат материалите, тъй като цената на панела зависи основно от цената на материалите в него, а не от цената на фабричното произвеждане.
Какво може да се направи, даже на равнище Европейски съюз, с цел да може се усъвършенства ситуацията за вложения?
Мисля, че това е доста сложен въпрос, само че знам какво проработи в Китай. За да установиш огромна верига за доставки, имаш потребност от вложители, които от своя страна желаят две неща: облага и предвидимост.

Решението не е в облагането на китайски вносни артикули, както Европейският съюз направи преди 10 години. За това за един панел да вземем за пример цената от 0.30 евро на ват, отиде на 0,50 евро на ват тогава. Това обаче само означаваше повече разноски за хората или предприятията, които ги купуват и не промени пазара изобщо. Тоест, просто лиши част от парите на европейските вложители.

Решението е дълготрайна верига на доставки в Европа и гаранция, че тези доставки ще се осъществят. Няма по какъв начин да се случи посредством облагане на непознати артикули. Плюсът е, че в този момент декарбонизацията има доста по-силна социална адженда и надлежно е по-лесно да се наложи такава политика, в сравнение с преди 10 години. Например, в този момент има значение какъв брой тъкмо е въглеродният отпечатък на един артикул, като включително влиза превоза. Това отваря опция за повече локално произвеждане, което не е ангажирано с енергоемък превоз от Азия към Европа.
Вие се занимавате с планове за пресмятане на цената на акумулатори. В Плана за възобновяване и резистентност на България са заложени 6000 мВтч акумулатори. Заложената стойност на плана е 1.6 млрд лева Как бихте коментирали изчисленията и мащаба на подобен план?
Ако разделим 6000 мегаватчаса 6 000 000 киловатчаса) на 1.6 млрд лева (800 млн. евро), това значи цена към 133 евро на киловатчас батерия. Самата батерия е към 50% от цялата система, т.е. с изключение на нея има и други разноски, който съгласно сметките за тази година се равняват на 140 евро. В момента, по отношение на цените на лития, който е интегрална част от батериите за предпазване на сила, междинната цена на киловатчас за цялата литиево-йонна батерия и система би била 370 евро. Тоест три пъти пъти над цената, която е взета поради в калкулацията на проекта на България. На мен това ми се коства незадоволително, в случай че няма редом друго финансиране или една част се поема от страната (бел.ред. Остава разновидността България да купува различен тип акумулатори, не литиеви и тяхната цена да е релативно по-ниска в идващите няколко години)

Редно е да се огледа каква е прогнозната им цена, тъй като както най-вероятно е заложено в плана, той ще се осъществя в границите на 4 или 5 години. Поради дефицита на лития в международен мащаб, цената на киловатчас от 370 евро ще се повишава и по тази причина се чака към 2025 година да е към 400 евро.

Аз откровено имам вяра, че ще има повишаване, само че би трябвало да е ясно, че това са калкулации основани единствено на литиево-йонните акумулатори, а пазарът предлага и други благоприятни условия. Ако цената е в действителност такава и България реши да разчита на тях, общо взето ще може да закупи половината от заложеното количество в проекта.
Проблемът с лития обаче неумоверно може да се отрази на прехода в България към електрически автомобили и заложените цели за след десетилетие?
Спрямо анализите ни за търсенето на литий през 2030 година за електрически автомобили, електронните устройства като преносими компютри и телефони, като даже и промишлености като керамиката, където е наложителна част - ще има дефицит на тази суровина. Но огромният слон в стаята остава съхранението на силата, тъй като той е най-големият фактор в зеления преход.

Нека да пробваме със следните сметки: през 2030 година световно светът ще има потребност от 1 час за предпазване на сила (в Калифорния може да са 4, в България може да са 6, а някъде може и да няма нужда). Към 2030 година се чака да има към 800-1000 гигавата слънчева сила в международен мащаб (сега е четворно по-малко), а в случай че този 1 терават разполага световно с 1 час за предпазване, това значи 1 тераватчас. Спрямо сегашните прогнози за лития, това е двойно повече търсене от съществуването на въпросната суровина. За това има потребност от различни решения - натриево-йонни акумулатори, тъй наречените flow акумулатори и водород. Ние обаче, като общество, няма да използваме по същия метод батериите, както в този момент, тъй като да вземем за пример литиево-йонните акумулатори работят най-добре в промеждутъка 2-10 часа, до момента в който водородът работи сполучливо в доста по-големи интервали. Надявам се и от тази позиция да намалее търсенето на литий и да се отвори пътят за другите.

Когато става въпрос за колите за мен има едно решение - да се понижи размера на батериите двойно. Просто вземете една 50-60 киловата батерия и я разделете на две, като това естествено ще и понижи и на половина дистанцията, което може да измине. Проблемът е, че промишлеността е " упражнявала " хората да търсят коли, които имат огромен пробег, а не всеки път потребителите действително имат потребност от такива електрически автомобили. Сега ще ви покажа едно изследване във Англия, което преди 10 години проучва какъв брой разстояние изминават хората с колите си. Вярно е, че не е ново, само че мисля, че показва добре какво се случва и в този момент. Резултатите демонстрират, че в 98% от случаите хората употребяват колите си на дистанции под 100 благи (160 км). Вярвам, че е доста сходно и в Европа. За какво им са тогава електрически автомобили на хората в България, които могат да изминават цялото разстояние до Варна, когато те ще го създадат 2 пъти в годината?
Какво се случва обаче точно в тези две дълги пътувания?
Тогава хората би трябвало да свикнат, че на всеки 200 километра ще би трябвало да зареждат колата си, тъй като по-малката батерия значи по-евтин електрически автомобил, по-бързо зареждане и по-ефективна батерия. Все отново не мисля, че ще губят доста време, защото една бърза зарядна станция може да го направи в границите на 15 минути, да вземем за пример на всеки 3 часа.

Друго решение е да се употребяват разширения на батерията (range extenders), които нормално са дребни мотори с вътрешно горене - те могат да зареждат колата, когато батерията не може към този момент. Имаше подобен модел БМВ преди години, само че той не беше изобщо признат добре, тъй като хората желаеха напълно електрически коли, само че в този момент мисля, че се потвърждава, че тези разширения ще са основна част от това промишлеността да разреши на хората да могат да пътуват, където си желаят. Или най-малко да употребяват разширенията, когато им би трябвало.

Интервюто взе Евгени Ахмадзай
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР