„Съвсем ясно е, че в закона е предвидено на този

...
„Съвсем ясно е, че в закона е предвидено на този
Коментари Харесай

Маргаритов: Само кредитните институции ще бъдат изключени от закона за колекторите

„ Съвсем ясно е, че в закона е планувано на този стадий само кредитните институции да бъдат изключени от приложното му поле, само че не и банковите финансови институции “, сподели Димитър Маргаритов. Председателят на Комисията за отбрана на потребителите разяснява от парламентарната естрада законопроекта за събиране на вземания по потребителски контракти.

Целта за законопроекта е преустановяване на неприятните практики в работата на сдруженията за събиране на вземания като се вкарат строги и ясни правила и ограничавания, забраняващи натиска над жителите, само че в това време изсветляващи работата на колекторските компании и постигащи действителен баланс сред опциите на кредиторите за търсене на отговорности по легален, контролиран метод, тъй че да подсигуряват транспарантна и добросъвестна работа и безапелационна отбрана на човешките права и достолепие на потребителите.

„ Що се отнася до банките, бих споделил, че по самобитен метод и те са вкючени в нормативната уредба, тъй като в действителност изключването им е въз основата на това, че е напълно ясно, че има инструкция, която разписва реда, по който се действа във връзка с банките, че тази инструкция е в развой на транспониране, че има избран ред, по който се прави това транспониране, че има виновна институция, която прави това транспониране, че рано или късно то ще се случи, т.е. тези разпореждания на директивата ще станат част от настоящото българско законодателство “, съобщи Маргаритов.

„ Най-вероятно, в случай че това не стане сред първо и второ четене, ще стане в този закон откакто той бъде признат, в случай че бъде признат, тъй че за мен няма никаква драма по този въпрос “, сподели още той.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР