Съвсем скоро в още един български град може би ще

...
Съвсем скоро в още един български град може би ще
Коментари Харесай

Страхотен скандал заради идеята да има трамваи и в Пловдив!

Съвсем скоро в още един български град може би ще се радват на лукса на трамваите! Може би... И то 122 години след София. Има концепция из втория по величина у нас - Пловдив, да бъдат сложени основите за градска железница, а приятният звук да радва жителите на красивия град.

Трамвайният превоз е заложен в Плана за интегрирано развиване на Пловдив, който беше признат с 43 гласа на сесията на общината. Предложението пристигна от Слави Георгиев и бе признато от общинския съвет след дълга полемика по отношение на целесъобразността на градската железница, която имат намерение от общината и НКЖИ (Национална компания " Железопътна инфраструктура " ) да ревизират по сегашните жп трасета.

Разбира се, абсурдът беше неминуем, защото в Общинския съвет на Пловдив. Д-р Атанас Баташки от групата “Алтернатива за Пловдив ” разгласи, че от Плана би трябвало да отпадне градската железница, тъй като няма да реши казуса с трафика, а тъкмо противоположното – ще сътвори такива. Според него решението е да бъдат изкарани жп линиите от Пловдив, а не да се влагат милиони в тях.

По железницата в градски условия хората ще могат да се предвижват от квартал " Христо Смирненски " през центъра до " Тракия ", а това най-вероятно няма да докара до огромен пътникопоток.

Според Слави Георгиев този план е безусловно безмислен, защото през годините НКЖИ са потвърдили, че единственото, което вършат, е да усвояват пари от Европа, като въобще не ги интересуват проблемите на Пловдив. Вариантът съгласно него е да се направи трамваен превоз, който да свърже центъра на града с кварталите и индустриалните зони, като това ще даде действителна опция за напредването в града.

" Някой може да изиска и транспортен съд да докараме по Марица ", с тези думи кметът на Пловдив Здравко Димитров разяснява концепцията на Георгиев. Градоначалникът посочи, че в случай че няма външно финансиране, ще би трябвало градът да " погладува десетина години, с цел да стане това ".

Според него има остарял план за трамвайна линия по " Пещерско шосе ". За подлагания на критика пробив под Водната палата Здравко Димитров сподели: " Няма да стане пъкъл, там в този момент е пъкъл! " Той попита по какъв начин съветничката Веселина Александрова изобщо разяснява трафика в града, като няма брошура.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР