Съвсем скоро лидерът на Олимпиакос Александър Везенков ще бъде определен

...
Съвсем скоро лидерът на Олимпиакос Александър Везенков ще бъде определен
Коментари Харесай

Везенков покори още един връх - реализаторският в Евролигата

Съвсем скоро водачът на Олимпиакос Александър Везенков ще бъде избран публично за тазгодишния притежател на премията за най-резултатен баскетболист в Евролигата, която носи името на някогашния състезател на гръцкия исполин Алфонсо Форд.

Българският национал записа приблизително по 17.2 точки в 38-те си мача в шампионата преди началото на Финалната четворка, като той дели първата позиция с гарда на Макаби Тел Авив Уейд Болдуин. Везенков обаче е взел присъединяване в четири мача повече от стрелеца на израелците и заради това взима превес в борбата за оценката.

Така за първи път в историята на Евролигата българин ще завоюва премията за най-резултатен играч, която в този си тип е попадала в ръцете на велики изпълнители в европейския баскетбол като Кийт Лангфорд, Алексей Швед, Нандо де Коло, Игор Ракочевич и, несъмнено, Василие Мицич, който заслужи статуетката за предишния сезон. По този метод, в случай че бъде избран и за най-полезен състезател на сезона, Везенков ще се трансформира в едвам втория състезател в историята, който става MVP и топреализатор в един сезон след де Коло през 2016-а.

Иначе, колкото и необичайно да звучи, за определянето на топреализатора за сезона в Евролигата се включват и мачовете от четвъртфиналната фаза на шампионата, без значение от това, че те към този момент не са част от постоянния сезон. За класацията се смятат всички срещи до началото на годишната Финална четворка.

Както е известно, Олимпиакос се класира измежду най-хубавите четири тима, откакто преодоля Фенербахче с 3-2 победи на четвъртфиналите. Така на 19 май от 18:00 часа Везенков и компания ще излязат против Монако в първия полуфинален конфликт, до момента в който три часа по-късно стартира и Ел Класико сред тимовете на Барселона и Реал Мадрид.

Везенков е водач и в още една от самостоятелните ранглисти, която е и най-значимата от тях - за коефициент на потребно деяние. Звездата на Олимпиакос записа междинен коефициент от 21.2, като зад себе си остави Матиа Лесор от Партизан с 19.1 и Уил Клайбърн от Анадолу Ефес с 18.6. При борците само Лесор изпревари Везенков - 7.1 битки приблизително на мач за центъра по отношение на 6.8 за крилото. Най-добър подавач е Дариъс Томпсън от Баскония с по 6.7 асистенции на дуел, до момента в който втори е Милош Теодосич с по 6.0.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР