Съвременните технологии за заснемане могат да разкрият древни сгради и

...
Съвременните технологии за заснемане могат да разкрият древни сгради и
Коментари Харесай

Откриха мистериозна цитадела, скрита в древен град на маите

Съвременните технологии за снимане могат да разкрият антични здания и структури, които кардинално не са забележими на повърхността. Точно подобен е казусът с нова находка на прикрит квартал в един от най-големите градове на маите.

В случая става дума за Тикал, намиращ се в днешна Гватемала. Смята се, че това е едно от най-населените селища в античната империя на маите (особено в интервала 200-900 година сл. Хр.). Тук евентуално са живели по едно и също време до 90 000 души.

С помощта на LIDAR - технология за отдалечено премерване на дистанции посредством осветление на задачата с лазерна светлина и премерване времето, за което отразената светлина се връща до датчика (датчика) – откриватели откриват доказателства за строителство под място, което до неотдавна се смяташе за естествена област. Нещо повече – скритите отломки пасват по-скоро на стила на строителството на археологическия обект Теотихуакан – метрополис, построен епохи преди възхода на ацтеките и повдигнат от една значително незнайна просвета.

Сканиране с LIDAR на Тикал. Източник: Thomas Garrison/Pacunam

Откритието може да хвърли повече светлина върху метода, по който тези два града са си взаимодействали. Въпреки че са били на повече от 1000 км разстояние един от различен, знаем, че търговци са пътували непрекъснато сред двата градски центъра.

„ Мястото, което до неотдавна смятахме за естествени хълмове, в действителност е модифицирано и съобразено с формата на цитаделата (където евентуално е бил имперския дворец) в Теотихуакан – споделя антропологът Стиввън Хюстън от университета Браун в Роуд айлънд. – Независимо от обстоятелството кой и за какво е построил тази по-малка имитация, тя демонстрира сред Тикал и Теотихуакан е съществувало едно по-различно равнище на взаимоотношение, в сравнение с се смяташе до момента. “

Това, което прави това изобретение още по-изненадващо, е фактът, че от 50-те години на предишния век до момента Тикал е извънредно добре изследван. Това е един от античните градове, за които знаем най-вече. И от самото начало тази част от града е оставала скрита.

След сканирането с LIDAR са осъществени разкопки, които удостоверяват съществуването на тези здания, наподобяващи структурите в Теотихуакан (Впрочем Тикал и Теотихуакан са се различавали в много връзки, в това число във връзка с размера - Теотихуакан е бил доста по-голям). Каква е била функционалността им? Изследователите считат, че тези постройки евентуално са били някакво дипломатическо посолство или може би боен пост. Изглежда са издигнати от хората в Теотихуакан или от локалните, които са били под техен надзор.

„ Сякаш на локалните строители им е казано да употребяват напълно непозната технология при строителството на този нов комплекс – споделя Хюстън. – Рядко сме виждали нещо по-различно от в двете посоки взаимоотношение сред двете цивилизации, само че в тази ситуация наподобява става дума за чужденци, които настъпват нападателно в региона. “

Разкопките демонстрират, че въпросните постройки в Тикал са били построени от кална мазилка, а не от обичайния за маите варовик, което кара учените да допускат, че става опит за основаването на реплики. Освен това съответстват със характерната 15,5-градусова ориентировка изток-север на постройките на Теотихуакан.

Интригата се укрепва в допълнение от обстоятелството, че армиите на Теотихуакан превземат Тикал в края на 4. век. Очевидно е, че взаимоотношенията сред тези два авторитетни града завършват злощастно, само че към момента не знаем сигурно какво се е случило стотици години преди този момент.

Учените се натъкват и на гроб на боец от Теотихуакан. Той е подобен с сходни места в по-големия метрополис в Мексико. Това евентуално е още една подсказка за взаимоотношението сред двата града.

Изследването е оповестено в Antiquity.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР